16052024.jpg

Експерти представиха успешни европейски проекти на местна конференция по проекта "Европа на Балканите: Общо бъдеще" в Пазарджик. Тя се състоя в Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА) в града. Във форума участваха представители на държавната и местната власт и екипът на Областния информационен център.

Работим с екипа на общинската администрация в посока да надградим градската среда, свързана с чистота на въздуха, инфраструктурата, да запазим младите хора в общината. Това коментира заместник-кметът с ресор „Европейски фондове, програми и проекти“ Нино Ненов. По думите му, това може да се случи като се създадат условия, при които младите да работят и да се развиват. Един от по-големите проекти на администрация е свързван с това да се заменят тролейбусите с електрически автобуси. В момента се работи по осъществяване на проекта, каза Ненов. По него се предвижда до края на годината да бъдат закупени шест електробуса. Силно вярвам, че ще успеем в този мандат да имаме принос в посока опазване на околната реда, допълни Ненов. Той коментира, че в момента се реализират много проекти, а благодарение на идеите на администрацията, институциите и гражданите общината се развива с бърз темп. 

Още от 2002 г. започнахме много интензивно работа по проекти с много партньори, предимно по програми за сътрудничество, каза Гергана Калоянова, главен експерт „Програми и проекти“ в Областна администрация – Пазарджик. Администрацията е изпълнила над 10 проекта. Тази година през януари е започнала изпълнението на два международни проекта. Единият е финансиран по програма Интеррег „Дунавски регион“ и цели създаване на подходящи условия за функциониране на общности за възобновяема енергия в Дунавския регион. Проектът е на стойност 2,5 млн. евро, като ще се изпълнява до юни 2026 г. от 13 партньори от 12 държави, и 14 стратегически партньори. Ще бъде създадена мрежа от посланици на възобновяемата енергия, като в нея има включени деветима експерти от България. Първите дейности по проекта са свързани с проучването на законодателството на държавите в енергийната сфера. Другият проект, в който участва Областната администрация в Пазарджик, е финансиран от Интеррег „Евро-Средиземноморски басейн“. Асоциирани партньори по проекта са Община Стрелча, МИГ „Панагюрище, Стрелча, Лесичово“ и Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. Целта е да се създаде мрежа от зони в средиземноморския район, регистрирани от организацията по прехрана и земеделие на ООН ФАО. Проектът ще разработи съвместна стратегия, като целта е да бъде регистрирана зоната в Средна гора по отношение на производството на етерични масла от роза и лавандула и да се развива устойчив туризъм. 

В предишния програмен период в Южен централен регион са изпълнени над 10 хил. проекта за над 3 млрд. лв., каза управителят на Областния информационен център в Пазарджик Радослав Пешалов. По думите му област Пазарджик е на второ място след Пловдив с реализирани 1730 проекта на обща стойност близо 500 млн. лева. След нея са Хасково, Кърджали и Смолян. Към края на 2023 г.,когато реално приключи изпълнението на програмите от миналия период, община Пазарджик е реализирала 767 проекта на обща стойност 215,7 млн. лева, община Велинград 266 проекта за 66,5 млн. лв., община Панагюрище 160 проекта за 47,4 млн. лева. По брой реализирани проекти ги следват Пещера, Септември, Сърница, Белово, Стрелча, Ракитово, Брацигово, Лесичово и Батак. През новия период в област Пазарджик има сключени 33 договора на обща стойност близо 65 млн. лева. Те са по програма „Развитие на човешките ресурси“, „Храни и основно материално подпомагане“, „Околна среда“ и „Техническа помощ“, каза Пешалов. По думите му, по новия интегриран териториален подход (ИТИ) по програма „Развитие на регионите“ в област Пазарджик има седем одобрени концепции и една, която бе отхвърлена. На 28 май ще се състои Регионалният съвет за развитие, където ще се създаде обща концепция за интегрираните проекти в региона, каза още управителят на ОИЦ.

Община Брацигово започва реализация по енергийна ефективност на сградата на общинската администрация, съобщи инж. Мария Батаклиева, заместник-кмет на община Брацигово. Администрацията очаква финансиране на ремонта на общинския път, който води към с. Козарско. Над 2 км водопровод е изграден в Брацигово през годините по европейски проекти, реконструирани са над 10 улици в града, каза Батаклиева и допълни, че чрез проекта за рекултивация на депото за отпадъци в местност Клисурата районът вече е различен. По програма „Еразъм“ основно училище „Христо Ботев“ в с. Бяга си е партнирало с образователни институции в Хърватия и в Република Северна Македония. Отново по "Еразъм" началното училище „Васил Петлешков“ в Брацигово в момента работи с училища в Република Северна Македония и в Гърция. 

Проектът "Европа на Балканите: Общо бъдеще" се изпълнява с подкрепата на Европейската комисия. С този проект БТА си поставя за цел да предоставя информация на широката общественост и да насърчава открит диалог относно политиката на сближаване на Европейския съюз, и да представя резултатите на местно ниво и изпълнението на политическите приоритети на съюза.

Началото на поредицата от конференции по проекта беше дадено на 20 декември миналата година в София. През 2024 г. БТА организира дискусии в градовете Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Казанлък, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Самоков, Силистра, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол, както и трансгранични конференции в Белград, Босилеград, Букурещ, Одрин, Скопие и Солун.

Следващите конференции са в Кърджали и Хасково.

БТА Пазарджик  


Dostypno Za Vas