21042023.jpg
Областният управител Валентина Кайтазова и зам.-областният управител Стефан Димитров почетоха 148 годишнина от Априлското въстание в Стрелча.
"Отново е 20 април и отново сме в Стрелча, място свято и емблематично за онзи Четвърти революционен окръг от 1876 г., където пламна огънят на българската свобода. Героите са живи, нашият спомен за делата им лети през времето и ни показва, че святите идеали на духовници, революционери, даскали, занаятчии, живеят в сърцата на техните потомци, които всяка година, тук, в Стрелча, пресъздават пламенно историческите събития от Априлското въстание в Средногорския край", с гези думи областният управител се обърна към жителите и гостите на Стрелча, изпълнили площад "Дружба", за да наблюдават историческия спектакъл-възстановка "Смърт или свобода 1876 - Стрелча".
В тържественото си слово кметът инж. Георги Павлов заяви, че ако не беше саможертвата на Средногорието нямаше да има България. Като отбеляза приноса на стрелчани за свободата градоначалникът подчерта, че историографията е в дълг на Стрелча, въпреки нейната стратегическа и саможертвена роля в кървавите събития на април 1876-та.
Свободният дух и дързостта на стрелчани оживяха във въздействаща възстановка за Априлското въстание с автори Мариана Няголова и Енчо Божков, реализирана от учители и ученици от Средно училище „Св. Св. Кирил и Методий” и Начално училище „Паисий Хилендарски“, самодейните състави от Народно читалище „Просвещение 1871” – Певческа група „Стрелица“, музикално сдружение „Бащино огнище“, певческа група „Родолюбци“, певческа група „Роден край“, както и клубове на национално дружество „Традиция” от градовете Копривщица, Хисаря, Съединение и Нова Загора.
Час преди тържествената церемония на площад "Дружба" в знак на признателност към героите и мъчениците на Априлската епопея бяха поднесени венци и цветя пред паметника на апостола на IV-ти революционен окръг и ръководител на многодневните сражения в Стрелча Панайот Волов от кмета на общината инж. Георги Павлов, областния управител на област Пазарджик Валентина Кайтазова, общински съветници от Общински съвет - Стрелча, от името на кмета на община Хисаря, кметовете на с. Дюлево, с. Смилец и с. Блатница, Народно читалище „Просвещение 1871“, ДГ „Д-р Стайко Стайков” и Исторически музей – Стрелча.
Гости на тържествата бяха народните представители от 49-то Народно събрание Стефан Мирев, Стоян Таслаков и Христо Проданов, заместник областният управител Стефан Димитров, почетните граждани на Община Стрелча инж. Иван Чолаков и инж. Иван Караиванов, началника на РУ на МВР Панагюрище Николай Барбалов, изпълнителните директори на фондация „Цоцорков род” Ирина Ботева и МИГ „Панагюрище Стрелча, Лесичово” Лучко Македонски.


  


Dostypno Za Vas