05042024.jpg
Заместник областният управител Стефан Димитров участва в тържественото отбелязване на Седмицата на гората в двора на Регионално управление по горите гр. Пазарджик.
Специални гости на събитието бяха децата от ДГ "Здравец" гр. Пазарджик. Празникът се чества за 99 път в България, тази година мотото е "Гората е живот и обща отговорност".
Гората е сила, гората е мощ, гората е традиция, но гората е и бъдеще. С респект към всички, които през тази седмица отбелязват професионалния си празник и се грижат всеотдайно за създаването, опазването и съхранението на гората", каза в приветствието си зам.-областният управител Стефан Димитров
Поздрав към присъстващите в двора на РДГ Пазарджик отправиха ръководителят на институцията инж. Владимир Влахов и кметът на общината Петър Куленски.
След номинация Бисер Ачанов – главен специалист - горски инспектор, е избран за Служител по контрола и опазването на гората за 2023 година.
„Изключително съм удовлетворен, това е заслуга на цялата наша регионална дирекция, която полагаме ежедневната ни работа за опазване и съхраняване на гората. Действително гората е живот. Честит празник“, каза номинираният служител, който получи от инж. Влахов специална грамота под аплодисментите и поздравленията на колегите си.
Децата от Трета „А” група от детското заведение бяха приготвили интересна програма-спектакъл от драматизации, танци и песнички. Те изиграха етюд от приказката „Алиса в страната на чудесата“ и разкази по Емилиян Станев с герои горски обитатели. Домакините пък изненадаха малките си приятели с тестове и интересни изпитания „на терен“. Но и с награди – защото малчуганите показаха, че познават добре горските обитатели.
Честването на Седмицата на гората продължава цяла седмица на територията на 13-те стопанства в областта и специализираните професионални училища.
РДГ осъществява контрол на 12 горски стопанства и Учебно-опитно горско стопанство „Юндола“. На територията им за залесяване тази пролет са предвидени 306 дка. До момента, освен залесяването в района на пожара край Калугерово (то започна вчера съвместно с РДГ и ТП ДГС "Пазарджик" и вече са залесени 35 дка от предвидени 60), на територията на ДГС „Пещера“ е изпълнено предвиденото засаждане на фиданки – върху 13 дка площ. Във високопланинските стопанства залесяването ще стартира най-рано в средата на месеца.


  


Dostypno Za Vas