26072023_1.jpg
Заместник областният управител д-р Красимира Радева присъства на официалната церемония по завършването на рехабилитацията ѝ, която съвпадна с отбелязването на 50-годишнината от пускането в експлоатация на хидроцентралата.
Национална електрическа компания (НЕК) приключи ремонта на Водноелектрическа централа „ Момина Клисура “ – последното ходило от каскадата Белмекен – Сестримо – Момина клисура. Рехабилитацията и на трите централи се прави от консорциум, в който вземат участие KONČAR KET (Хърватска), ČKD BLANSKO (Чехия) и RUDIS (Словения).
Договорът за цялата каскада е подписан през 2018 година и е на стойност 39.11 млн. лева От тях 22.64 млн. лева се финансират от Европейска банка за възстановяване и развитие по линия на Международен фонд „ Козлодуй “, а 16.47 млн. лева са лични средства на НЕК. Рехабилитацията на „ Момина клисура “ е коствала 5.7 млн. евро.
Модернизацията на централата ще допринесе за надеждната експлоатация на електроенергийната система на България през следващите десетилетия, каза заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов по време на отбелязването на 50-годишнината от пускането в експлоатация на ВЕЦ-а и официалното завършване на рехабилитацията на централата.Ненов допълни, че завършената модернизация е още една стъпка към постигането на амбициозните цели за декарбонизация, които си е поставила страната ни като държава членка на Европейския съюз.
Успешното реализиране на рехабилитацията е от ключово значение за бъдещата работа на ВЕЦ "Момина клисура", посочват от министерството. Извършените рехабилитационни дейности ще намалят разходите за поддръжката на хидроенергийните мощности, ще подобрят характеристиките по отношение на нивата на напрежението и честотния контрол, ще допринесат за повишаване експлоатационната надеждност на централата и за увеличаване на електропроизводството чрез по-ефективното използване на наличния хидропотенциал.
Според заместник-министъра проектът е чудесен пример за доброто ни сътрудничество с надежден партньор, какъвто е Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), както и за доверието, което имаме от страна на донорите на Международния фонд "Козлодуй" (МФК).
По време на обиколката на ВЕЦ "Момина клисура" заместник-министър Ненов постави акцент върху дейностите по модернизацията на централата, които са изпълнени при стриктно спазване на правилата за безопасност. ВЕЦ-ът е третото стъпало на най-голямата хидроенергийна каскада в България - Белмекен-Сестримо-Момина клисура, Централата е деривационна, разполага с два вертикални хидроагрегата с турбини тип Францис с обща инсталирана мощност 120 MW, средногодишно производство от 136 GWh и необходимо водно количество за производство на електрическа енергия 56,6 m³/s. В своята 50-годишна история ВЕЦ "Момина клисура" е произвела 17 637 563 928kw/h електрическа енергия.


  


Dostypno Za Vas