01082022.jpg

За шеста поредна година певци, танцьори и почитатели на българския фолклор се събраха в курортното село Свети Константин над Пещера. Традицията на съборите на това място датира от 1967 г. , но от шест години съборът е със статут на национален. На мащабното събитие се срещат изпълнители и любители на фолклора от цялата страна. Тази година пред професионалното жури се представиха над 1000 участника.

Заместник областният управител Петя Цанкова изрази респект и адмирации към община Пещера и участниците, за перфектната организация, за желанието и вдъхновението да съхраняват и популяризират българските песни, танци, обичаи и неизчерпаемата мъдрост на нашия фолклор. Кметът на Пещера Йордан Младенов благодари за обичта  и опазването на непреходното народно творчество. На всички партньори и организатори за подкрепата съборът да се превърне в едно от най-големите културни събития за региона ни. Кметът на Пещера връчи наградата „Гран при“ на представителен ансамбъл за автентичен фолклор при НЧ „Развитие“ село Дълбоки, община Стара Загора. Гран при на община Пещера и парична награда бе присъдена на кукерска група при НЧ „Съзнание 1921“, с. Асен, община Павел Баня.

И двата дни на събора посетителите имаха възможност да си закупят ръчно изработени и домашно приготвени стоки, сувенири и храни. Организаторите спазиха традицията да запалят вечерния огън на Широката поляна, около него се завиха кръшни български хора.  


Slice