02052022.jpg
Областният управител Андрей Гечев присъства на поклонението събор и поднесе венец пред паметника в историческата местност Оборище.
Слово пред участниците в събора произнесе председателят на Народното събрание Никола Минчев.
Поуката, която можем да извлечем от предците ни, участници в събранието в Оборище, е винаги да се водим от националния интерес, от принадлежността си към демократичния свят и от верността към неговите ценности. Заяви председателят на Народното събрание.
Понякога животът ни изправя пред труден политически избор, принуждава ни да вземаме тежки решения с последици върху бъдещето на всички нас, кара ни да търсим общото в различни позиции, често пъти дори противоположни, отбеляза председателят на парламента. Той посочи, че и на Оборище е имало разгорещени дебати – за гласуване на пълномощия на апостолите да вдигнат въстанието и да го ръководят, какви да бъдат формата и характера на въстаническите действия. Но всички са единодушни за необходимостта от избухване на въстание, подчерта Никола Минчев.
Демократично избрани, участниците в събранието на Оборище, изразяват бунтовните настроения и жаждата за свобода на българския народ, припомни председателят на парламента. Той заяви, че тези първи наши депутати са на висотата на своята отговорност и с разум и решимост изпълняват историческата мисия, за която са изпратени.
Когато отбелязваме 146-ата годишнина от Априлското въстание, трябва да откроим значението на събранието в Оборище, което предначертава бъдещето на българския народ, подчерта председателят на парламента. Никола Минчев припомни, че ролята на това събрание е оценена още от Захари Стоянов, който го нарича „велико народно събрание“, а делегатите в него определя като депутати.
На събора-поклонение в историческата местност Оборище присъстваха народни представители, кметът на Панагюрище Никола Белишки, председателят на общински съвет Панагюрище Христо Калоянов, представители на местната власт и граждани.


  


Dostypno Za Vas