140120211.jpg

Пазарджик днес отдава своята почит пред освободителите, които преди 143 години в мразовитото януарско утро, начело с ген. Брок, преминават река Марица, за да помогнат в гасенето на пожарите, запалени от бягащите турски войски. Тържественото поклонение започна по традиция от паметната плоча на руския генерал. В Пазарджик вече е издигнат нов голям паметник на генерал Николай Брок – от другата страна на Марица, но волята на дарителя е първо той да бъде осветен от митрополит Николай, поради което поклонението се състоя и тази година пред малката паметна плоча.

В словото си по повод събитията преди 143 години актьорът Димитър Терзиев припомни историческите събития: опожаряването на града при бягството на турците, разрушаването на мостовете по заповед на Сюлейман паша, преминаването на реката от руските войски, участието им в потушаването на огъня, при който е опожарен квартал “Вароша”, големият пазар, повечето обществени сгради, складове и много къщи.

Цветя на паметник на ген. Брок поднесоха  народният представител от БСП Надя Клисурска, областният управител Стефан Мирев, заместник областните управители Йордан Кожухаров и Петър Белчев, заместник-кметът Петър Петров, секретарят на Община Пазарджик Румен Кожухаров, общински съветници, членове на Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва, представители на граждански организации, на Областния съвет на ветераните от войните, историци от Регионален исторически музей –Пазарджик, представители на културните институции в града, духовници и много граждани.

Цветя бяха поднесени и  пред паметната плоча на генерал Гурко, пред паметниците на Ованес Совъджиян и на военните кореспонденти.