10112020.jpg

От утре в Пазарджик учениците от 6 до 12 клас преминават на онлайн обучение до 22 ноември, в другите общини се възстановява присъственото обучение. Това съобщи заместник областният управител Йордан Кожухаров след заседанието на Областния кризисен щаб за борба с COVID-19. Към този момент общият брой на заразените лица в област Пазарджик е 1995, оздравелите пациенти са 856, починалите с COVID-19 са 109, на домашно лечение са 856, 164 са хоспитализирани, поставените под карантина са 893., каза Йордан Кожухаров. Наблюдава се ръст на заболеваемостта от порядъка на 245,3 на 100 000 жители. Ние сме в червената зона. Ръстът е 40,3% за град Пазарджик. Затова Областният кризисен щаб взе решение на територията на Пазарджик град учениците от 6 до 12 клас от утре, 11 ноември, до 22 ноември да преминат на онлайн обучение. В другите общини се възстановява присъствената форма на обучение за всички ученици, съобщи Кожухаров.

По време на заседанието стана ясно, че ситуацията в останалите общини от областта е по-спокойна. Поради това допълнителните ограничителни мерки засега се налагат само за училищата в град Пазарджик. Директорите на училища в останалите общини ще предлагат дали да бъде преустановена присъствената форма на обучение по дадените указания от МОН и съобразно спецификата на всяко училище. Учениците от 5 клас остават в присъствена форма, тъй като голяма част от тях нямат навършени 12 години и по закон не бива да бъдат оставяни без надзор. Преминаване към обучение от разстояние в електронна среда за тях може да създаде ситуация с много ученици, които са сами у дома при работещи родители.

 Искам да призова отново гражданите: Спазвайте мерките, нека всички дадем глътка въздух на болниците! Виждате, че и там работят хора,  лекарите са едни от нас. Задъхват се и просто са преуморени. Спазвайте мерките, за да помогнем сами на себе си, апелира зам. областният управител Йордан Кожухаров.

Във връзка с повишената заболеваемост е издадена заповед за увеличение на леглата с 20% в лечебните заведения и по този начин увеличението им е  от 169 на 338, съобщи директорът на РЗИ-Пазарджик д-р Фани Петрова. Но тъй като натоварването е изключително голямо - към момента имаме 169 човека на болнично лечение, отправям апел както към гражданите, така и към общо практикуващите лекари, които се включват в лечението: Много ви моля,  нека да дадем глътка въздух на колегите, които са в лечебните заведения за болнична помощ!

            Усложнена остава и ситуацията в ЦСМП Пазарджик. Както ръководителят на Центъра, така и на филиала в Пазарджик, са положителни вече заедно с част от персонала. Колегите поемат и техните функции. Във всеки един от филиалите има по един екип с линейка за COVID,  в Пазарджик те са два, а общо в 9-те филиала на Спешната помощ са 35.