30072020.jpg

Областният управител Стефан Мирев присъства на официалния старт на  строителните дейности  за модернизация на железопътния участък Костенец-Септември, част от проект „Модернизация на железопътна линия София-Пловдив“. Събитието се състоя на жп гара Белово в присъствието на министъра на транспорта информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, генералния директор на НКЖИ инж. Красимир Папукчийски, председателя на УС на НКЖИ Христо Алексиев, евродепутатът Андрей Новаков, кмета на община Белово инж. Костадин Варев, представители на компанията, на изпълнителя и надзора.

„Един труден участък от 25 км, в който има всичко, което железопътната инфраструктура предполага – железен път, телекомуникации, сигнализации, съоръжения, мостове, тунели, подлези, надлези и т.н.“, това заяви  министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.  Той отбеляза, че е  предизвикателство за кратък период да изградим връзката София-Пловдив и да я добавим към почти изградената жп линия Пловдив-Бургас, както и към Свиленград. По този начин жп инфраструктура ще се превърне в най-удобното, най-екологосъобразното и най-модерното средство за придвижване на голяма част от хората и голяма част от товарите, допълни още министър Желязков.

„Проектът е от стратегическо значение, не само за България, но и за по-добрата свързаност на всички държави от Югоизточна Европа“, заяви генералният директор на НКЖИ инж. Папукчийски. Железопътната линия София-Пловдив е сред най-важните железопътни връзки в страната с важно регионално икономическо и стратегическо значение. Тя свързва едни от най-големите индустриални центрове в София, Пловдив, Бургас, Стара Загора и цяла югоизточна България. След реализирането на проекта трасето в участъка Костенец-Септември ще позволява скорости от 160 км/ч за пътнически влакове и 120 км/ч за товарни влакове.

Проектът е на стойност 379 989 739,23 лева без ДДС и включва модернизация на двойна, електрифицирана железопътна линия с приблизителна дължина 24,5 км. Ще бъде изградена нова жп гара Костенец, а гара Белово ще бъде реконструирана. Предвижда се да бъдат изградени 3 бр. тунели с обща дължина 4,6 км и 23 бр. мостове и виадукти с обща дължина 2,49 км. Железопътните прелези в жп участък ще бъдат отстранени, а на тяхно място ще бъдат изградени 3 бр. нови пътни надлези. Тягова подстанция Белово ще бъде реконструирана и ще бъдат изградени нови системи за управление на железопътно движение.

            Модернизация на железопътния участък Костенец – Септември се съфинансира по линия на Механизъм за свързване на Европа (МСЕ), Изпълнител на договора за строителство е ДЗЗД „Костенец – Септември 2018“, в което участват фирмите – „Транс логистика“ ЕООД, „Контратас Иглесиас“ АД и „Аркада Къмпани“ АД, а срокът за изпълнение на договора за строителство е 60 месеца.