24062020.jpg

13 са новите случаи на COVID-19 в област Пазарджик за изминалото денонощие, съобщи на брифинг областният управител Стефан Мирев след заседанието на Областния кризисен щаб за борба с COVID-19.  Разпределението по населени места е следното:

Пазарджик – 4, с. Главиница – 1, с. Алеко Константиново – 2, с. Черногорово – 1, Белово – 1, с. Грашево – 2, Костандово – 1, Сърница – 1.

Предвид прогресивно нарастващия брой на заразени с коронавирус от общините в Родопската част на областта, днес проведохме среща с кметовете на общините Велинград, Сърница и Ракитово, каза Стефан мирев В срещата участваха и управителите на МБАЛ Велинград и МБАЛ „Здраве“ Велинград. До края на деня двете лечебни заведения ще представят на кмета на Велинград, възможните варианти за реорганизация на работа на  отделенията в двете болници. Целта е да бъде осигурена медицинска и навременна грижа за всички пациенти при евентуално разрастване на епидемията в трите общини.

Стефан Мирев съобщи, че в момента в сектор „Пътна полиция“ се извършва дезинфекция след констатирания случай на заразен служител, който е на домашна карантина и в добро здравословно състояние. Установени са и всички контактни лица, които също са поставени под карантина. Областният управител допълни, че продължават проверките от страна на РЗИ, ОДМВР и ОДБХ за носенето на маски в закрити помещения. До момента няма съставени актове, връчени са само предупредителни протоколи.

За пореден път апелирам: Нека всички жители на областта да бъдат отговорни към собственото си здраве и това на околните. Да се спазват всички противоепидемични марки  и да се носят маски в закрити помещения, каза областният управител.

 Директорът на РЗИ Пазарджик съобщи по време на брифинга, че под карантина в момента са 931 души, 81 са на домашно лечение, 22 са хоспитализирани. От началото на епидемията в област Пазарджик заболелите са 261,140 са излекувани, 18 са починалите, добави д-р Фани Петрова. 482 проби са били изследвани през изминалата седмица.

 Всички мерки са важни и към трите Д, добавяме и контрола, каза още д-р Фани Петрова. Всички проверки ще бъдат ежедневни и нарушителите ще бъдат санкционирани. Към момента има свободни легла в болниците, ако леглата във Велинград се изчерпят, болните ще бъдат пренасочвани към пазарджишките лечебни заведения и болницата в Панагюрище.