23062020.jpg

25,3 млн. лв. от бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура" са инвестирани в ремонта на 17-километровия участък на първокласния път I-8 Пазарджик – Пловдив от Пазарджик до разклона за с. Цалапица. Трасето е едно от най-натоварените в Пазарджишка област. Председателят на УС на АПИ Георги Терзийски, кметът на Пазарджик Тодор Попов и областният управител Стефан Мирев откриха обновения пътен участък.

Над 100 млн. лв. в момента инвестира агенцията в пътни проекти в област Пазарджик, заяви председателят на АПИ Георги Терзийски и подчерта, че отсечката, която днес се открива, е доказателство, че в трудни дни на пандемия строителите продължиха работа въпреки трудностите. Следващият голям проект, който ще реализираме, е Западният околовръстен път на града и с кмета Попов ще подпишем споразумението, съобщи Терзийски. Амбицията ни е бързо да реализираме отчуждителните процедури и избора на изпълнител, каза председателят на АПИ. Ангажимент на община Пазарджик е изготвянето на  идейния проект за близо 5 км участък от обхода и парцеларния план. Пазарджик е добър пример за партньорство при реализирането на важни проекти и благодаря за сътрудничеството с пътната агенция, заяви кметът Тодор Попов.

„Днес откриваме още един изключително важен инфраструктурен проект, свързан с развитието на града, на региона, с икономическата активност и подобряването на трафика.  Сигурен съм, че най-щастливи от новоремонтирания път ще бъдат жителите и гостите на града, които преминават по него към една от атракциите на Пазарджик – парк-остров „Свобода”, каза в приветствието си областният управител Стефан Мирев. „Искам да честитя и днешния  професионален празник на всички държавни служители, да благодаря на служителите от Министерството на регионалното развитие, Агенция пътна инфраструктура и Община Пазарджик. Благодарение  на доброто им взаимодействие днешният успешен проект е факт, допълни Стефан Мирев и пожела безаварийна и безопасна експлоатация на новоремонтирания път.

Днес започва и ремонтът на още 10 км от първокласния път I-8 на територията на област Пловдив между 208-ми и 218-ти км. Това е участъкът от кръговото кръстовище с път III-8005 Стамболийски - Цалапица до кръговото кръстовище с път II-86 Околовръстен път на Пловдив. Инвестицията е за над 15 млн. лв. Очаква се ремонтните дейности да приключат до края на август.

За извършване на ремонтно-възстановителните дейности се ограничава движението в участъка от новоизграденото кръгово кръстовище за с. Цалапица до кръговото кръстовище с околовръстния път на Пловдив. Трафикът ще се преминава по обходни маршрути –  по АМ „Тракия“ или по път II-37 Пазарджик – Пещера и път III-375 Пещера - Пловдив.