240520206.jpg

На 24 май Министър-председателят Бойко Борисов и министрите на образованието и финансите - Красимир Вълчев и Владислав Горанов, посетиха образователни средища в община Велинград. По време на обиколката си в района те бяха придружавани от областния управител Стефан Мирев, началника на РУО Пазарджик Валентина Кайтазова и кмета на община Велинград д-р Костадин Коев.

По програма „Региони в растеж“ в Националната професионална гимназия по горско стопанство "Христо Ботев" във Велинград са инвестирани 1,3 млн. лв. за цялостно саниране на сградата на училището, изграден е нов физкултурен салон. За ремонт в двора са отпуснати 44 000 лв. от МОН. Тук се обучават близо 200 деца от 15 области на страната. От откриването на училището досега в него са подготвени над 7000 специалисти, които работят в системата на горите.

Директорът на НПГГ инжл Стефан Шулев сподели, че искат да изградят и общежитие към гимназията. Така ще се осигури по-голямо удобство за всички ученици от други общини и области. В близост се намира стара и неизползваема сграда на АПИ, част от която би могла да се превърне в общежитие и столова. За целта има и изготвен проект.

Хората в Село Биркова от 30 години чакат да се построи ново училище. 84 деца досега са се обучавали в пригодени за целта малки помещения в друга сграда, която е в окаяно състояние. Ние обаче сбъднахме мечтата на учениците и учителите, като отпуснахме 2 380 000 лв. за изграждането на ново училище, каза министър-председателят Бойко Борисов. Благодарение на МОН в ОУ „Д-р Петър Берон“ е изградена Wi-Fi мрежа и е осигурен нов училищен автобус. Пред жителите на селото премиерът се ангажира да бъде ремонтиран 12-километровия път между с. Кръстава и местността „Грънчарица”, който обслужва около 2000 души.

            Преди да отпътува за Велинград премиерът инспектира ремонта на пътя Пазарджик - Пловдив, строителството на новото кръгово кръстовище край село Мало Конаре и разгледа обновяването на околовръстния път. На финала на обиколката си в Пазарджик Бойко Борисов посети Зоната на здравето и увери, че държавата ще подпомогне финансово реконструкцията на спортната зала.