obl_shtab_corona1.jpg

Областният управител благодари на Историческия музей в Батак, на Сдружението на предприемачите и на д-р Цветелина Спиридонова за подкрепата.

Към днешна дата няма нови регистрирани случаи на заразени с коронавирус на територията на област Пазарджик. Това съобщи областният управител на Пазарджик Стефан Мирев след заседанието на Областния кризисен щаб. Първият заразен пациент в областта вече е с две положителни проби и днес е изписан от МБАЛ Пазарджик.

„Тези обстоятелства не бива да ни успокояват, напротив трябва да бъдем още по-внимателни и отговорни към здравето си и да изпълняваме стриктно всички противоепидемични мерки, разпоредени от здравните власти“, каза областният управител. Той уточни, че вчера от област Пазарджик са изпратени общо 19 нови проби – 16 от МБАЛ Велинград, 2 проби от МБАЛ Пазарджик и 1 проба от МБАЛ „Д. Ранев“ гр. Пещера.

            Общият брой на лицата поставени под карантина в област Пазарджик е 2072. Разпределението по общини е както следва: Батак – 24 бр., Белово – 84 бр., Брацигово – 53 бр., Велинград – 305 бр., Лесичово – 67 бр., Пазарджик – 870 бр., Панагюрище – 89 бр. , Пещера – 122 бр., а Ракитово – 96 бр., Септември – 303 бр., Стрелча – 20 бр., община Сърница – 39 бр. 11 са образуваните досъдебни производства до момента за нарушаване на карантина, каза Стефан Мирев. Той допълни, че по данни на ОДМВР през осемте КПП-та на входно-изходните артерии на град Пазарджик, ежедневно преминават между 32 и 35 хил. лица. Съставени са 9 акта за неспазване на разпоредените противоепидемични мерки.

            Общо петима са лекуваните от коронавирус на територията на областта, съобщи на брифинга на Областния кризисен оперативен щаб в Пазарджик директорът на Регионалната здравна инспекция в града д-р Фани Петрова. Трима от пациентите са в „Инфекциозно отделение“ на МБАЛ – Пазарджик, а една пациентка на 55 г. има в пещерската МБАЛ „Проф. Димитър Ранев“. В момента там се обсъжда и приемането на още един пациент – носител на вируса, който е съпруг на първата излекувана вече пациентка. Системата на здравеопазването в Пазарджишко има готовност да поеме евентуален наплив на болни с COVID-19, каза д-р Фани Петрова, като се позова на подадените от лечебните заведения планове за действие при необходимост.  В информацията са посочени кабинетите, в които ще се приемат такива болни, посочени са телефони за 24-часова връзка, поставени са указателни табели за тези пациенти, описан е и броят на леглата в инфекциозните, вътрешните и интензивните отделения. Информацията се променя, затова се подава всеки ден към РЗИ. Към момента в Инфекциозното отделение в Пазарджик има 33 легла, 22 са свободни, във вътрешните отделения са 297 места, от тях 228 са незаети, в интензивните отделения – 67, от които 42 – свободни.

 

В периода от 24 до 31 март ОДБХ Пазарджик е осъществила 204 проверки в обекти за производство и търговия с храни, съобщи директорът на ОДБХ Пазарджик д-р Петко Митев. Установени са две несъответствия по спазване на законодателството и противоепидемичните мерки, издадени са предписания. Издаден е 1 АУАН за обект, който няма регистрация по Закона за храните. Инспекторите са се отзовали и на четири сигнали на граждани.

Областният управител благодари за съпричастността на служителите от Исторически музей гр. Батак, които с подкрепата на местния общински съвет, взеха решение да дарят средствата, определени за следваща музейна експозиция на МБАЛ Пазарджик и Центърът за спешна помощ в гр. Батак. Мирев благодари на всички физически и юридически лица, които се включват в дарителските кампании, на Сдружението на предприемачите в Пазарджик и лично на д-р Цветелина Спиридонова, която осигури  помещение в МБАЛ „Хигия“ за нощувка на медиците от ЦСМП Пазарджик, които пътуват от други населени места.