14022020.jpg

Областният управител Стефан Мирев отбеляза Трифон Зарезан с лозарите и винарите в град Ветрен, с. Карабунар, община Септември и с. Мененкьово, община Белово. Заместник областният управител Йордан Кожухаров присъства на традиционния празник във винарна Беса Валей край пазарджишкото село Огняново.

"Пожелавам Ви да се радвате на богат гроздобер и през тази стопанска година. Вие сте трудолюбиви, гостоприемни и майстори в отглеждането на лозята. Произведените от Вас вина прославят нашият край като люлка на винопроизводството. Поздравявам всички присъстващи с празника Трифон Зарезан и се радвам, че спазвате и популяризирате нашите традиции и обичаи", каза в приветствието областният управител Стефан Мирев.

Традиционните ритуали по зарязване на лозята бяха съпроводени с конкурси за най-добро вино, реколта 2019 г. и избор на "Цар на виното". В празничните шествия към лозята и във фолклорната програма участваха самодейни състави към местните читалища. Водосвет за здраве и плодородие, отслужиха свещеници от Пазарджишка духовна околия.

Област Пазарджик е богата на плодородни лозови масиви, в които местните земеделски стопани отглеждат винени сортове грозде. Празникът Трифон Зарезан се отбелязва тържествено във всички общини на региона.