27012020.jpg

"Данните за заболеваемостта налагат предприемането на спешни мерки, за това бе взето решение за обявяването на грипна епидемия и грипна ваканция, считано от 28 януари до 4 февруари включително“, обяви областният управител на Пазарджик Стефан Мирев след заседанието на Областния оперативен щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания.

Всички училища от област Пазарджик излизат в грипна ваканция до 4 февруари включително, 5 февруари е неучебен ден между двата срока и учебните занятия се възобновяват на 6 февруари. По данни на Регионалното управление на образованието отсъстващите днес в училищата са 21%, като най-много са в Брацигово, Панагюрище и Пазарджик. От Регионалната здравна инспекция докладваха, че данните за заболеваемостта са в нива, които налагат мерки за овладяване разпространението на грип във всички 12 общини. От 13-те изпратени за изследване проби, 6 са били положителни за грип, като при 5 от тях е изолиран H3N2, а в една проба е B, който протича по-леко.

В сила влизат следните противоепидемични мерки за снижаване на заболеваемостта:

- Преустановяват се плановите консултации на здрави бременни жени и кърмачета;

- Преустановяват се всички профилактични прегледи и имунизации;

- Прекратяват се плановите операции;

- Преустановяват се свижданията в лечебните заведения;

- Детските градини продължават да работят, но с режим на „засилен филтър”, ограничава се достъпа на родители и външни лица;

Областният управител Стефан Мирев апелира всички институции и граждани да спазват стриктно противоепидемичните мерки разпоредени от РЗИ. Родителите да упражняват контрол децата да избягват групови събирания, за да се възпрепятства разпространението на вируса.

В заседанието на Областния оперативен щаб участваха зам.-областният управител Йордан Кожухаров, директорите на РЗИ и РУО Пазарджик, управителят на РЗОК Пазарджик, Управители на болнични заведения от областта, ЦСМП Пазарджик и представители на Съюза на общопрактикуващите лекари.