21012020.jpg

Областният управител Стефан Мирев присъства на традиционните тържества в АГ отделенията в областния град, посветени на 21 януари – Ден на родилната помощ, Бабинден.

Той отправи поздрав към лекарите, акушерките и специалистите по здравни грижи от УМБАЛ "Пълмед" ООД клон "Здраве" Пазарджик, МБАЛ "Хигия" и МБАЛ "Пазарджик".

„Благодаря на всички Вас за неуморния труд, за грижите и всеотдайността, за новата надежда и новия живот, които идват във Вашите ръце. Вашата мисия е да правите хората щастливи с най-голямото и най-красиво събитие в живота – раждането на дете. Бъдете здрави, горди и удовлетворени от благородната Ви професия“, каза областният управител Стефан Мирев.

И в трите болници бе спазен и обичаят с измиване на ръцете на акушер-гинеколозите. Приятна изненада на тържеството в УМБАЛ "Пълмед" ООД клон "Здраве" Пазарджик, бяха децата от ДГ „Снежанка“. В МБАЛ „Хигия“ за първа година официалните гости орисаха общо седем момиченца и момченца проплакали в АГ отделението. Своя благослов към децата отправи и секретарят на архиерейското наместничество в Пазарджик отец Стефан. Ритуалът в най-голямото здравно заведение в областта – МБАЛ Пазарджик, започна с водосвет за здраве и благополучие и с изпълненията на децата от представителен танцов състав „Чудесия“. 642 са бебетата родени в МБАЛ-Пазарджик през изминалата 2019 година. Сред тях има и 10 двойки близнаци. 193 от родилките са на възраст до 19 години, 443  от майките са на възраст между 25 и 35 години, а 61 са родилките над 35 години. Наградата „Акушер на годината-2019“ бе присъдена на Атанаска Кръстева. АГ- отделението отличи и своите лекари-специалисти и специализанти, дали своя принос в работата през изминалата година. Специални грамоти от началника на отделението д-р Илиян Траянов бяха връчени на д-р Иван Китов, д-р Петя Дудова и  д-р Елена Близнакова.