06102019.jpg

Заместник областният управител Петър Белчев приства на поклонението и поднесе цветя в знак на признателност.

На връх Велийца преди 106 г. в ранното утро на 5 октомври 1912 г. с първите изстрели на пушки и артилерия е дадено началото на Балканската война и падат първите жертви. Загиват 42 войни от 27-и Чепински пехотен полк и 39-и Пловдивски пехотен полк.

Поклонението започна с посрещане на бойните знамена. Историческите събития от началото на Балканската война и подвигът на българските войни отбеляза в словото си председателят на СОСЗР Костадин Златев. Архиерейският наместник на Пазарджик, Негово преосвещенство Константийски епископ Якоф отслужи панихида в памет на загиналите войни. С едноминутно мълчание беше почетена паметта на героите. Поклонението завърши с поднасяне на Венци и цветя пред паметника на 27 Чепински полк.

Събитието се провежда под патронажа на Областния управител за четвърта поредна година, инициатори са Областната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Участват представители на дружества „Традиция” от областта, Общобългарска фондация „Св. Георги Победеносец” гр. Якоруда, сдружение „Български юнак” и други.  


Dostypno Za Vas