Честит празник, ПАЗАРДЖИК!
неделя 21 май 2023 - 14:30:45
21052023.jpg
С богата програма в деня на светите равноапостоли Константин и Елена Пазарджик отбелязва своя празник.
По традиция той започна с тържествена литургия в църквата "Св. св. Константин и Елена" и литийно шествие от храма до центъра на града. В него се включиха кметът на Пазарджик Тодор Попов, народни представители, областният управител Трендафил Величков,
духовници и десетки граждани.
Под звуцитете на химна на града на площад „Константин Величков“ кметът издигна тържествено флага на Пазарджик, а Знеполският епископ Арсений отслужи благодарствен водосвет и благослови града и неговите жители.
Попов връчи подаръци на децата, родени в празничния ден през последните 18 години. Традицията да се припознава първото родено в празничния ден, за "Дете на Пазарджик", датира от 1987 година. Тази година до момента на церемонията нямаше новородено в пазарджишките болници.
В обедния концерт на площада на сцената излязоха Ансамбъл "Пазарджик", Ансамбъл "Сливен" и Капански ансамбъл- Разград.
Празничният концерт започва в 20:00 часа на площад „Константин Величков”. За пазарджиклии ще пеят Миле Китич, Преслава и Трио „Вива”, а водещ ще бъде Дани Петканов. Очаква ни и зрелищна заря, с която да отбележим празника на любимия ни град.
Отбелязването на 21 май като празник на Татар Пазарджик датира от 1930 г. Предложението за това е направено от Учителския съвет при Втора смесена прогимназия. Идеята е денят на града да съвпадне с именния ден на неговия най-изтъкнат гражданин – Константин Величков. Така 21 май – празникът на св. св. Константин и Елена, става официален празник на Татар Пазарджик.
След Втората световна война традицията за честване на Празника на Пазарджик е прекъсната за десетилетия. Едва през 1987 г. е подновена, но се чества в първата неделя на месец юни. От 2001 г. празникът се чества отново на 21 май – деня на Св.св. Константин и Елена.  


Dostypno Za Vas