10052023.jpg

Заместник-областният управител д-р Красимира Радева поздрави специалистите по здравни грижи по повод Международния ден на сестринството и 20 годишния юбилей на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Всяка година на 12 май медицинските сестри отдават почит на основоположничкта на съвременната сестринска медицинска грижа - Флорънс Найтингейл.

"Вашата нелека професия е призвание. Всичко, което искам да Ви кажа и изразя към вас се съдържа в една дума. Тя е Благодаря. Тази дума събира в едно всичките емоции - Благодаря за всеотдайността ви, за благородството, за морала", каза д-р Радева по време на тържествената церемония, организирана от Регионалната колегия на БАПЗГ - Пазарджик.

В зала „Маестро Георги Атанасов” се събраха сестри, акушерки, лаборанти, фелдшери, студенти-бъдещи сестри от пазарджишкия филиал на Пловдивския университет. Тук бяха и председателите на дружествата на съсловната организация, главните медицински сестри на здравните заведения в областта, разбира се, и представителят ни в централата на БАПЗГ Величка Джонева-Стоянова...

„Европейският форум на националните сестрински и акушерски асоциации и СЗО обявиха седмицата 5 - 12 май 2023 г. за Седмица на уважение и признателност към акушерките и медицинските сестри във връзка с двата международни празника. Живеем във време на глобални здравни предизвикателства, време, в което необходимостта от преодоляването на дефицита на специалистите по здравни грижи става все по-осъзната, подчерта в словото си Галина Цинигарова, председател на РК на БАПЗГ. „Необходимостта от инвестиции, привличане на кадри и осигуряване на по-добри условия на труд съществува на глобално ниво. Затова Международният съвет на медицинските сестри (ICN) представи тази година мотото „Нашите медицински сестри. Нашето бъдеще“. Ние се присъединяваме към този призив и казваме „Нашите специалисти по здравни грижи са Нашето бъдеще“, каза още Галина Цинигарова.

„Аз имам сантимент към вас, помня, когато се учреди това сдружение. Вие сте хората, които давате увереност, надежда, връщате усмивките на нуждаещите се", обърна се към присъстващите кметът Тодор Попов. "Затова искам да ви засвидетелствам не само моето, но и на цялата местна общност отношение на уважение към вас. Искам да имате самочувствието, че сте част от здравния и социален елит на града ни – защото представлявате здравната система, без която, и в пряк, и в преносен смисъл, няма да има живот. Гордея се с това, което правите, защото то е важно и социално значимо", подчерта кметът .

“Познавам трудностите в работата ви и благодаря на всички вас, уважаеми професионалисти по здравни грижи, че изтърпявате нас – лекарите, с всичките ни особености. И неуморно ни помагате в ежедневната борба за здравето на нашите пациенти“, каза д-р Цветелина Спиридонова, д.м изпълнителен директор на Лечебни заведения „Хигия“. „Работете все така с гордост и всеотдайност и знайте, че добрата медицинска сестра е тази, която взема завоя след лекаря. Завършва започнатото не само в операционните зали, но и в отделенията и прави резултата изключителен“, каза  д-р  Спиридонова.

С приветствия към медицинските сестри се обърнаха и доц. д-р д.м.н. Мария Пишмишева от МБАЛ-Пазарджик, и "сестрата-институция” Теменужка Милева. Поздравления за високия си професионализъм и за милосърдието, което проявяват всеки ден рождениците получиха и от директора на РЗОК Галя Лютакова, директора на МБАЛ-Пазарджик д-р Красимир Темнилов, зам.-управителят на „Пълнмед” - медицинска структура "Здраве"-Пазарджик д-р Георги Дойчев, председателя на РК на БЛС д-р Васил Попов, а директорът на Държавен архив-Пазарджик Ненка Иванова в поздравителен адрес благодари на РК на БАПЗГ за съдействието, в резултат на което организацията има свой архивен фонд за идните поколения да бъдат запазени важните факти от дейността на организацията, присъдените годишни награди, организираните кампании.

Деца от ОУ „Д-р Петър Берон“ облечени в бели престилки и касинки на главите буквално изтанцуваха и изиграха трудовото ежедневие на медицинските сестри, като предизвикаха вълна от аплодисменти и  положителни емоции сред присъстващите.  


Slice