060520233.jpg
"Пещера се развива като модерен град, който отговаря на съвременните изисквания и предизвикателств",каза в приветсвието си областният управител Трендафил Величков и отправи поздрав към местните жители и гости по случай Деня на Пещера -6 май.
С тържествена заря-проверка, празничен концерт и тържествена сесия на местния общински съвет, пещерци отбелязаха за 29-ти път празника на града в навечерието на 6 май.
"Тук, където се срещат магичната Родопа планина и плодородната Тракийска равнина, от хилядолетия съжителстват народности и традиции, които изграждат историческото и културното богатство на нашия град, доказват, че по нашите земи разбирателството и толерантността имат здрави корени.“ – каза кметът на Пещера Йордан Младенов.
На 6 май, в емблематичния параклис "Св. Георги" беше отслужена Света Божествена литургия за здраве и благочестие на жителите на града. Всяка година по това време вратите на божията обител отварят врати, за да могат християните и мюсюлманите да почетат Св. Георги.
На пл."България" богата фолклорна програма накара сърцата на пещерци да заиграят. Под ритъма на българските народни песни десетки се хванаха на хорото в центъра на града. Своите песни изпяха самодейците от фолклорните състави към читалище "Развитие" с гл. худ. ръководител Елена Баренска. Гайдите на родопската вокална формация отекнаха в дебрите на близките планини, а песните предизвикаха порив на самочувствие и усещане за принадлежност към род и родина.
По-късно за присъстващите пя популярната Николина Чакардъкова, която не пропусна да поздрави пещерци и техните гости с песента "Свети Георги".  


Dostypno Za Vas