05052023.jpg
Областният управител Трендафил Величков приветства жителите и гостите на с. Радилово, където днес отбелязват тържествено 147 години от Априлското въстание.
"Скъпи радиловци,
Христос Воскресе!
Така преди 147 години възкръсна нашата държава. Показахме на себе си и на света, че тук има един народ, който е готов с цената на всяка капка от своята кръв да откупи най-свещеното нещо - Свободата си. Доказаха го вашите деди. Тези, които загинаха по чукарите в Брацигово и тези, които в странство помагала на своите братя тук. 147 годиние ние пазим техните идеали. Априлци ни оставиха не само безсмъртния си подвиг.Те ни оставиха морален кодекс, в който написаха, че най-висшия идеал е Родината, че най-ценното нещо е честта и дълга към Отечеството, каза в словото си областният управител.
Пред паметника на героите от април 1876 г. - Георги Ангелиев и Тодор Банчев, родом от с. Радилово, бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност.
На тържествената церемония присъстваха кметът на Пещера Йордан Младенов, народният представител Стефан Мирев, председателят на общински съвет Пещера, д-р Николай Пенев, кметът на Брацигово Надежда Казакова.  


Slice