30072022.jpg
За поредна година родопското село Дорково събира любителите на автентичния фолклор от страната и чужбина. XXIV Международен фолклорен фестивал бе открит с дефиле на ансамбъл “Овчарска песен” и гостите участници.
Заместник областният управител Петя Цанкова поздрави организаторите и фолклорните състави, които и тази година превръщат едно от най-красивите кътчета на нашата област в център на автентичния фолклор, традициите и културното многообразие. Тя обяви, че домакините "Овчарска песен", от всички участници от област Пазарджик на предстоящия Национален събор на Народното творчество.
Кметът на Дорково Николай Ковачев отличи ролята на традициите и нуждата от тяхното съхранение за бъдещите поколения. Фолклорът е основен инструмент за запазването на българщината и се радвам, че Дорково успява да събира и съхранява традициите”, заяви кметът на Ракитово Георги Холянов.
Ген. Стефан Янев, който беше официален гост на събитието също поздрави участниците и пожела успех на фестивала.
Народният представител на обл. Пазарджик Стефан Мирев поздрави гостите и организаторите на събитието.
Вечерта продължи с изпълненията на певицата Нелина и доброто настроение на всички. През уикенда фолклорни български колективи, състави от Украйна, Молдова, Грузия, Румъния, Македония и Турция ще огласят откритата сцена пред НЧ „Св. Св. Кирил и Методий-1919“ с певчески мотиви от различни фолклорни области. Феерия от костюми и танци ще радват ценителите на красивото танциво и певческо изкуство.
Организатори на фестивала са кметството в Дорково, община Ракитово, НЧ. Св.Св. Кирил и Методий, Ансамбъл "Овчарска песен”, Дорково.


  


Slice