250420191.jpg

В Пазарджик се проведе българо-турски бизнес форум с участието на предприемачи от област Пазарджик и от Одрин. Събитието беше организирано от Областна администрация Пазарджик и Генералното консулство на Република Турция в град Пловдив. Във форума участваха представители на фирми, на бизнес сдружения от област Пазарджик и членове на Търговско-промишлената палата на Одрин от секторите земеделие и храни, туризъм, дървопреработване и производство на мебели.

Областният управител на Пазарджик Стефан Мирев, като домакин на форума, приветства гостите от Турция, като подчерта, че тази среща е следваща стъпка от подетата инициатива за активизиране на бизнес контактите между двете страни. „Когато през 2017 г. проведохме подобна среща в по-малък формат, в Областната администрация в Пазарджик, с г-н Ергани си поставихме амбициозната цел да задълбочим бизнес контактите на регионално ниво и като институции да бъдем своеобразен мост между бизнеса в област Пазарджик и близък регион от Република Турция. С днешния форум продължаваме успешното сътрудничество в сферата на бизнеса и активизирането на търговско-икономическите отношения на регионално ниво между България и Турция“, каза при откриването на събитието областният управител на Пазарджик Стефан Мирев. Той благодари на Генералния консул, на гостите от Одрин и на представителите на бизнеса от област Пазарджик за организацията и участието в срещата.

 Генералният консул на Република Турция в Пловдив Хюсеин Ергани благодари на областния управител на Пазарджик за усилията за активизиране на контактите и посочи, че за миналата година търговският стокообмен между двете страни надхвърля 5 милиарда долара, като по отношение на внос и износ е разпределен поравно, което по думите му показва равнопоставеност в отношенията и е показател, че бизнес контактите се развиват на стабилна основа. „За да бъдат по-резултатни тези форуми, решихме те да се провеждат на местно ниво и да има възможност за директен контакт“, посочи генералният консул на Турция в Пловдив.

Председателят на Търговско-промишлената палата в Одрин – Реджеп Зъпкънкурт представи възможностите за бизнес, които предлагат фирмите от Турция. В знак на благодарност към организаторите, г-н Зъпкънкурт връчи плакета на ТПП на Одрин на Областния управител Стефан Мирев и на Генералния консул Хюсейн Ергани. Фирмите от Пазарджик от трите сектора, на които беше посветен форума, бяха представени от председателя на Сдружението на предприемачите Димитър Събев.

В голямата зала на хотел „Форум“ беше създадена и възможност за двустранни срещи между българските и турските фирми, в които участниците осъществиха личен контакт с потенциалните си партньори.

Специален поздрав към участниците отправи хор "Омана" към СУ "Г. Брегов" - Пазарджик с ръководител Мариана Пепелянкова  


Dostypno Za Vas