57882536_322254288462218_4304872796254633984_n.jpg

Областният управител Стефан Мирев присъства на официалното откриване на Националния фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен „Родолюбие”, който се провежда в два поредни дни в Панагюрище и събира над 320 изпълнители от 16 населени места. Тази година фестивалът се посвещава на 130-тата годишнина от рождението на Захари Стоянов и 180-тата годишнина от рождението на Нешо Бончев.

Преди официалното откриване на празника, се състоя традиционното празнично шествие, водено от мажоретен състав "Елинор" и Духов оркестър „Делчо Радивчев” при НЧ „Виделина”.

Шествието премина през централния площад „20 април” и се отправи към Вечния огън на Мемориален комплекс „Априлци”. Там официалните лица и участниците във фестивала поднесоха цветя и отдадоха почит на героите от Априлската епопея с едноминутно мълчание. Началото на конкурсната програма се състоя в голямата зала на Театър Дом – паметник от кмета на община Панагюрище Никола Белишки, който е и патрон на фестивала. Малките панагюрски таланти от ЦПЛР-Панагюрище Стивъни Джунова, Лора Коруджиева и Сияна Кокотанекова изпълниха песента „Аз съм българче”, а Християн Балев изпя химна на „Родолюбие” – „Българийо, обичам те”, по текст на Дочка Кацарева.
Изпълненията на младите таланти ще бъдат оценявани от професионално жури с председател ДОЦ. ЕТИЕН ЛЕВИ - български певец и музикален педагог, преподавател към департамент „Музика“ в НБУ, консултант и вокален педагог в редица риалити формати. И членове:
КРАСИМИР ГЮЛМЕЗОВ – любим певец, музикант, композитор, текстописец, аранжор и инструменталист, автор на множество песни.
МАЯ РАЙКОВА - продуцент в Българско национално радио, изпълнителен продуцент на
Националната класация „БНР топ 20“ и на Конкурса за нови български песни „Пролет“;
ДОЧКА КАЦАРЕВА- литератор, педагог, общественик, основател на НФ „Родолюбие“.
Паралелно с професионалното жури, изпълненията на участниците ще се оценяват и от детско жури в състав: ВИКТОРИЯ МАНЕВА и КРИСТИНА ВЕЛЕВА.
За първа година ще се проведе и Галаконцерт „Родолюбие‘2019“, с участието на носители на специалната награда на фестивала „Живият пламък“. Конкурсната програма продължава на 21 април от 09:00 часа в Театър Дом-паметник, голяма зала. Същият ден ще бъде награждаване на лауреатите, връчване на специалните награди и закриване на фестивала.  


Dostypno Za Vas