18112021.jpg
Най-голямото лечебно заведение в областта - МБАЛ Пазарджик отбеляза 140 години от създаването си. Иван Васев връчи почетния плакет на областния управител на изпълнителния директор на болницата д-р Красимир Темнилов. Отличието е за приноса на МБАЛ Пазарджик в развитието на здравеопазването в област Пазарджик и особени заслуги в борбата с COVID-19.
"Обръщам се най-сърдечно към всички представители на медицинската общност в България, които са оставили частица от професионалната си кариера в нашата болница, както и към всички настоящи лекари, медицински сестри и служители на МБАЛ Пазарджик.
Искам да Ви пожелая преди всичко да бъдете здрави, волеви и да преодолявате с мъдрост и търпение трудностите и предизвикателствата на нелеката Ви професия.
Изминалите почти две години ще останат в историята, като едни от най-трудните за всички ни. Пандемията от COVID-19 обедини милиони хора по света в подкрепа и съпричастност към медиците, които отстояват смело своя професионален дълг, които пренебрегнаха личното си време, семействата си и продължават да рискуват живота си в борбата с коронавируса.
Благодарим Ви за грижите, вниманието и всеотдайността, за денонощния труд в името на най-важната ценност – човешкият живот.
Поздравявам ръководството на МБАЛ Пазарджик за усилията, които полага да модернизира здравното заведение – като условия за работа на медицинските специалисти и едновременно модерни грижи за пациентите на болницата", каза в приветствието си областният управител Иван Васев.
С думи на благодарност към колегите и пожелания за нови успехи се обърна изпълнителният директор на болницата д-р Карсимир Темнилов. "Приехме всички предизвикателствата на здравната система, реформата, която се извърши в нея, адаптирахме се бързо и аз съм убеден, че с подкрепата на държавата, на общината, с нашите усилия, ще продължим дейността на нашата болница в полза на гражданите на област Пазарджик. Желая Ви от сърце много здраве, сили и воля да вървите напред. Нека продължим заедно да пишем историята на нашата болница“. Кметът на Пазарджик Тодор Попов поздрави всички медици и изказа личната си благодарност и благодарността на обществеността за това, което правят медиците. Той връчи на д-р Темнилов почетен плакет – благодарствено отличие за цялото ръководство и екипите на МБАЛ-Пазарджик за техния неуморен труд и саможертва в полза на общественото здраве.
Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров също поздрави медиците – всички работили и работещи в МБАЛ Пазарджик, за грижите за живота и здравето на пациентите.
Директорът на Регионалния исторически музей в Пазарджик Борис Хаджийски представи пред участниците в конференцията исторически факти за първата болница в Пазарджик и покани гостите в музея, където могат да се видят интересни експонати, свързани с болницата и лекарите в Пазарджик.
Първата болница в Пазарджик е разкрита по инициатива на кмета Георги Брегов. Тя се намира близо до Ески джамия. Той дарява пари за откупуване на турския конак, в който се настанява болницата. За първи лекар-управител на болницата през 1881г. е назначен д-р Иван Драгомиров от Стара Загора, завършил в Русия. Строежът на сегашната болница започва на 1 май 1904 г. върху площ от 60 дка в източната част на града, подарени от Никола Ламбрев. Болницата, която се намира близо до канала „Паша арк“, е завършена през 1906г.
От месец август 2000 г. със заповед на Министерството на здравеопазването публичното здравно заведение- Обединена районна болница се преобразува в "МБАЛ - Пазарджик" АД.