180620211.jpg
10 години от разкриването на Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица с онкоюогични заболявания, отбелязаха днес в Пазарджик. Главният секретар на областна администрация Светлана Карталов присъства на събитието и поздрави ръководителя на Центъра Мария Чергарова от името на областния управител Иван Васев.
Центърът, един от първите в България, стана факт с упорития труд на пазарджишкото Сдружение за онкоболни и приятели с председателка на Управителния съвет Мария Чергарова. Както и с огромната подкрепа и съвместните усилия на местната и държавната власт.
За 10 години потребителите на Центъра са стотици
Техният живот, както и дните на близките им, станаха малко по-леки благодарение на грижите, които получават там, където, освен подкрепа, им се вдъхват сили и вяра.
Като на всеки юбилей г-жа Чергарова направи кратка равносметка на изминалото време:
- За 10 години ползвалите социалните услуги на Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица с онкологични заболявания са 451. Потребителските часа при специалистите достигнаха 53 243. Провели сме 14 изнесени обучения с потребители на различни места, както и 20 презентации и 11 лекции. Участвали сме в 28 благотворителни базара, чествали сме рождени, имени дни и национални празници.
До момента само д-р Копев е извършил 1603 безплатни профилактични прегледа
Реализирали сме 19 поредни кампании за борба с рака. Към момента потребителите на Центъра наброяват 45 души, като капацитетът му е 30 места. Членовете на Сдружението ни пък са 233 души.
За 10 години пораснахме, помъдряхме, заедно плакахме и се усмихвахме, мечтаехме, реализирахме мечтите си, надявахме се, обичахме. Научихме много и ще продължим да надграждаме заедно - каза още Мария Чергарова.