08102020.jpg

Институциите продължават да работят в синхрон при засилени мерки за контрол, съгласно инструкциите на министъра на здравеопазването.

На заседание на Областния кризисен щаб за борба с COVID-19 беше обсъдена актуалната епидемична обстановка в областта. Общият брой заразени от началото на пандемията с коронавирус е 913. В момента 38 са хоспитализирани, на интензивно лечение са трима пациенти, съобщи на брифинг след заседанието заместник-областният управител Йордан Кожухаров.. 173 лица са на домашно лечение, а 619 са  излекувани. Под карантина в момента са 293 лица. 85 са медицинските лица, заразени от началото на пандемията, като 80 са оздравели. Институциите продължават да работят в синхрон при засилени мерки за контрол, съобразно инструкциите на министъра на здравеопазването, каза още Йордан Кожухаров. Провежда се контрол от РЗИ и от органите на реда. Той допълни че през месец  септември са направени общо 2019 PSR тестове.

Продължават проверките в обектите за търговия с храни и в предприятията за производство на храни – през септември те са съответно 212 – в търговските обекти и 79 – в производствените, съобщи д-р Петко Митев, директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Пазарджик. Съставен е 1 акт. „Извършваме и проверки по жалби на гражданите по отношение на неспазване на противоепидемични мерки от страна на персонала или на клиентите. В повечето случаи става въпрос за неносене или неправилно носене на маски. В тази връзка са връчени предписания на съответните собственици и е информирана РЗИ за нарушение на Закона за здравето, което трябва да бъде санкционирано  при повторно нарушение”, каза още д-р Митев.

В системата на образованието коронавирусът е засегнал 3 учители и 2 ученици. Д-р Магдалена Станева от РЗИ съобщи, че в ОУ "П.Евтимий" – Пещера, тъй като учителят е отсъствал в период на седмица и директорът е декларирал писмено защитен контакт, в това училище е разпоредено стриктно спазване на всички противоепидемични мерки, щателна дезинфекция на помещенията, медицинско наблюдение на контактните лица и при наличие на симптоми - уведомяване на личните лекари и несмесване на паралелките. В другите две училища, където има заразени лица - ОУ "Христо Ботев" и СОУ "Г. Бенковски” – съответните паралелки са поставени под карантина за 2-седмичен период.

Здравната система е подготвена и може да поеме в момента наличните заболели, декларира директорът на РЗИ – д-р Фани Петрова. Има достатъчно свободни легла, във вътрешните отделения има свободни 65 легла, в интензивните отделения свободните легла са 24, в инфекциозните отделения са 12. Проблемът ще дойде, когато започнат другите грипни вируси, коментира още д-р Петрова и апелира гражданите на Пазарджик да пазят себе си и медицинските лица, да бъдат стриктни, да спазват дистанция и да носят маски, където е задължително и където е само препоръчително.