10062020_1_.jpg

За момента в област Пазарджик най-тежка остава епидемиологичната обстановка в община Сърница. Направени са над 200 проби от констатиране на огнището до днес. Положителните проби за коронавирус са 48, за щастие само един от заразените е хоспитализиран до момента и състоянието му е стабилно. Това заяви областният управител на Пазарджик Стефан Мирев след заседанието на Областния кризисен щаб за борба с COVID-19 в област Пазарджик.

Засиленото полицейско присъствие в общината продължава. Под карантина са поставени 140 контактни лица, органите на МВР са извършили над 140 проверки, няма данни за констатирани нарушения, заяви областният управител по време на онлайн брифинга.

Чрез видеоконферентна връзка в заседанието се включи и кметът на община Сърница Неби Бозов, който информира, че жителите на общината стриктно спазват всички въведени противоепидемични мерки. Извършени са дезинфекционни мероприятия във всички обществени сгради, както и в търговските обекти.

Към момента в областта с положителни проби са 192 лица, 19 от тях са хоспитализирани, само един е на интензивно лечение, останалите пациенти са от задоволително към добро общо  здравословно състояние. Излекуваните пациенти са 42, каза областният управител Стефан Мирев.

Директорът на РЗИ – Пазарджик д-р Фани Петрова посочи, че „благодарение на усилията на кмета и общинската администрация, нещата в Сърница започват да се случват, затворени са заведенията и обществени обекти. Хората са дисциплинирани и изпълняват противоепидемичните мерки”. „Още в петък излязохме с един призив - нека гражданите на България да забравят тази дестинация за известно време, сега не е време да посещават Сърница”, заяви още д-р Петрова.

В заседанието на Областния кризисен щаб участваха ръководители и представители на държавни институции и лечебни заведения от област Пазарджик.