17052024_1.jpg
Да се гордеят с постигнатото и да го надграждат пожела министърът на правосъдието Мария Павлова на тържество по случай 80-та годишнина от построяването на новата сграда на затвора в Пазарджик.
Сред гостите бяха и главният директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) гл. комисар Ивайло Йорданов, областният управител на Пазарджик Валентина Кайтазова, зам.-областният управител Стефан Димитров, зам.кметът на община Пазарджик Любомир Гечев, представители на съдебната власт.
Историческите факти сочат, че с решение на Пазарджишкия общински съвет през 1932 г. се отпускат 180 дка от общинската мера за постройка на нова сграда на затвора в Пазарджик, стопанство и зеленчукова градина. С построяването му следвало да бъде съборен старият затвор, намиращ се в центъра на града. Строителството се извършва в периода 1935-1939 г., като затворът е проектиран под формата на буквата „Т”. До 1942 г., когато са настанени първите затворници, сградата е ползвана като тютюнев склад. Официалното откриване става през пролетта на 1944 г., в присъствието на регента принц Кирил.
Впоследствие затворът е разширяван няколко пъти до днес, когато вече включва нова административна сграда, четири триетажни крила, арест, учебен център, а от миналия месец - и нов център за социална дейност. Капацитетът е 401 лица, а към днешна дата в корпуса, затворническо общежитие „Пазарджик“ и в ареста изтърпяват наказание общо 301 лишени от свобода, информира началникът на затвора ст. комисар Веселин Коцев. Той поясни, че във всяко спално помещение има тоалетна, баня с душ и течаща вода, спазени са изискванията за не по-малко от 4 кв. м. на човек. Корпусът на затвора и покривът са ремонтирани основно преди 4 години, подовата настилка и дограмата са изцяло подновени. Бе презентирана и дейността на Държавно предприятие „Фонд затворно дело“ в Пазарджик, насочена основно към растениевъдство, промишлено стопанство и отдаване на затворнически труд на външни фирми.
В програмата за празника се включиха лишени от свобода от театрална трупа „Ренесанс“ и певчески състав „Тюрмето“. Създателят на „Подуене Блус Бенд“ Васко Кръпката поздрави гостите с вечните си хитове.  


Dostypno Za Vas