15012024.jpg
На централния площад в Белово местни жители и гости отбелязаха 146 годишнина от Освобождението на Белово и Беловския край. Областният управител Валентина Кайтазова и зам.-областният управител Стефан Димитров участваха в тържественото отбелязване и поднесоха венец пред паметника на загиналите воини. Приветствия по случай празника отправиха кметът на Белово инж. Стойко Стефанов и вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова.
Водосвет за здраве и успехи отслужиха свещеници от Пазарджишка духовна околия. В тържествената заря проверка участваха представителни роти на Съвместното командване на специалните операции с командир генерал-майор Явор Матеев.
Гости на тържествата бяха народни представители, висши военни, кметове на населени места, представители на държавни и обществени институции.
Беше спазена традицията всички желаещи да отпият и вкусят от греяното вино и пътката със сол, а кмет Стойко Стефанов запали за поредна година огнената клада в центъра на Белово.
В паметните януарски дни на 1878 година освободителните войски минават през ледените води на реката и донасят свободата на Белово. За да ги спасят от измръзване, беловци ги посрещат с греяно вино и запалени огньове. Всяка година на 14 януари жителите на града спазват традицията.
Празничната програма за жителите и гостите на града продължи с изпълнения на гайдарски състав "Тъпани и гайди", фолклорен танцов ансамбъл "Беловче", трио Сопрано и Емилия.  


Dostypno Za Vas