26072023.jpg
На 24.07.2023 г. започнаха редовните археологически проучвания на Селищна могила „Юнаците“. За поредна година те са разделени на два етапа. През първия етап разкопките се осъществяват с финансовата подкрепа на Фондация „Балканско наследство“ и съдействието на Регионален исторически музей – Пазарджик. От 2013 г. досега Фондацията провежда полева археологическа школа на Селищна могила „Юнаците“ за студенти и доброволци от цял свят.
През 2023 г. в полевата школа вземат участие 17 души, предимно студенти по археология и антропология – от САЩ, Австралия, Словения и Швейцария, под ръководството на доц. д-р Камен Бояджиев от НАИ-БАН и петима супервайзери от България, Канада и Великобритания. Участниците ще имат възможност да се докоснат до работата на археолозите, проучвайки селище от каменно-медната епоха (от края на V хил. пр. Хр.). Школата ще продължи четири седмици, до 18 август.
След приключването на полевата школа екипът на доц. Бояджиев ще продължи проучването на могилата за още четири седмици с финансиране от Министерство на културата. Регионален исторически музей – Пазарджик за поредна година печели проект за финансова подкрепа, тази година той е на стойност от 59 500 лв.
Пресцентър РИМ Пазарджик  


Dostypno Za Vas