24052023.jpg
Новосформираният XVIII ученически гвардейски отряд поведе за пръв път шествието на 24 май в Пазарджик. Само преди дни на официална церемония в Пазарджик младите гвардейци получиха знамето на отряда. Заедно с мажоретните състави към ОДК те предшестваха групата с официалните лица, сред които народни представители, Областният управител Трендафил величков, кметът на общината Тодор Попов представители на институции, на политическите партии, общински съветници.
24 май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската просвета и култура и на славянската книжовност, винаги е събирал българите, винаги е изпълвал улици и площади. Както всяка година пазарджиклии се бяха стекли от двете страни на булевард „България“, за да приветстват участниците в шествието – децата и преподавателите от всички детски гради и училища в общината преминаха през центъра на Пазарджик под звуците на патриотични песни. Традиционно на края на шествието са най-големите ученици – абитуриентите – сегашните и някогашните.
Пред паметника на светите братя Кирил и Методий на площад „Възраждане“ официалните лица и много граждани поднесоха цветя, а програмата продължи с концерт на площад „Константин Величков“.
24 май е празникът, който събира българите, а не ни разделя, празникът, който изпълва сърцата ни с гордост за това, което сме дали на света. На този ден в България се отбелязва националният празник на просветата, културата и създаването на глаголицата от Кирил и Методий.
Първите известни свидетелства за честването на празника са открити в арменска летопис от 1813 г., където се споменава за честване на светите братя на 22 май 1803 г. в Шумен. За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище “Св. Св. Кирил и Методий” в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Кирил и Методий – създатели на глаголицата. Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров – това е църковният празник на двамата светии. С въвеждането на Грегорианския календар през 1916 г. празникът, отбелязван от държавата и църквата, се чества на един ден – 24 май. След 1969 г. се провежда секуларизация чрез отделяне на църковния от светския календар, затова днес съществуват два празника – църковен (11 май) и светски (24 май). За официален празник на България 24 май е обявен с решение на IX Народно събрание на 30 март 1990 година, а от 15 ноември 1990 г. е официален празник, когато Народна България е преименувана на Република България.
Текст: ПА медиа  


Dostypno Za Vas