22122022.jpg
Областният управител Трендафил Величков и кметът на Пазарджик Тодор Попов връчиха годишните награди за творчество " Сладкопойна чучулига" на творци от Пазарджик и региона. Церемонията се проведе за 20-та поредна година в. ДКТ " Константин Величков".
Тази година носители на приза за творчество „Сладкопойна чучулига” са:
Елин Костадинов - диригент на смесен хор „Николай Гяуров“ град Велинград
Цветанка Дончева – ръководител на фолклорна група „Мераклии“ гр. Септември
Виолета Маринова – родом от с. Сбор, изпълнител в хор „Мистерията на българските гласове “
Цветанка и Иван Варимезови – преподават българска народна музика в Калифорнийския университет - САЩ, С концертна и преподавателска дейност популяризират българския фолклор и българската музикална култура в Европа, Азия, Африка, Канада, Латинска Америка,
Концертната програма продължи с участието на всички наградени и ансамбъл „Пазарджик“.
Годишният приз „Сладкопойна чучулига" се връчва всяка година в навечерието на Коледните и Новогодишни празници. През изминалите години са наградени много художествени ръководители и творчески състави за приноса им в изкуството и културата в Пазарджик и областта. Името на наградата е по идея на Григор Куманов, а статуетката е дело на пазарджишката художничка Маргарита Иванова. Средствата за изработването на статуетката са осигурени от областния управител, кметът на община Пазарджик осигурява парични награди за призьорите, общината подкрепя финансово и реализирането на събитието.


  


Dostypno Za Vas