07052019.jpg

Заместник областният управител Йордан Кожухаров участва в тържествата, посветени на 6 май - празник на гр. Пещера.

Тържествено слово произнесе кметът на Пещера Николай Зайчев. „Пещера – нашият град, това е необикновена земя, съхранила хилядолетните спомени за отдавна отминали славни времена – земя на тракийски племена, на легендарни митични герои. Това е земя с красива и уникална природа, с непрекъснато сменящи се картини на живописни реки, зелени пасища и прохладни гори, природни феномени и крепостни твърдини. Земя на трудолюбиви и гостоприемни хора – това е моят град Пещера. 6 май – Гергьовден е бил и ще остане за нас символ на победоносния дух, на оптимизма и възраждането, на общочовешката нравственост.“, каза в словото си кметът на Пещера

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева прие строя на тържествената заря - проверка с участието на 68 бригада Специални сили с командир бригаден генерал Явор Матеев.  Към жителите и гостите на града Караянчева се обърна с думите:

„В календара на човешкия живот има специални дни, които ни изпълват с радост и гордост, които ни довяват скъпи спомени. Такъв за вас е днешния ден, денят, в който чествате празника на вашия любим, красив, пропит с хилядолетна история роден град. Неизменно в деня на празника, всички ние обръщаме поглед към миналото, от което черпим мъдрост, родолюбие и сили да продължим смело напред“, каза в словото си Цвета Караянчева.

Поредицата от поздрави завърши Негово високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай: „Щастлив съм да откликна към отправената към мен искрена покана от страна на г-н Зайчев, кметът на Богоспасения град Пещера, за да имам възможността в тия благодантни дни на пасхална радост, от радост на празника на празниците, светлото Възкресение Христово да отправя спасителния за всички човеци поздрав Христос Воскресе!….Ако Господ не опази града, напразно ще бди стражата му. Молим Бог никога да не отнема от този град своята десница, да закриля със своята благодат богоспасяемият град Пещера и всички родолюбиви и христолюбиви жители. Да ги пази от всяко злощастие и беда.“

Сред официалните гости бяха народни представители, кметове на общини от региона.

В празничната програма участваха Стефан Илчев, Иван Дяков, Владимир Ампов-Графа, както и гайдарския състав "Петко Войвода".