11052022.jpg

На тържествена среща Регионалната колегия на българската асоциация на професионалистите по здравни грижи отбелязаха 12 май – Международния ден на сестринството.

„Винаги съм заставала пред тази аудитория изключително респектирана, тъй като в днешно време това е най-хуманната и най-престижната професия. Изминаха две години, в които здравеопазването беше поставено на изпитание и да, държавните институции са длъжни на Вас - специалистите по медицински грижи, заяви заместник-областният управител Петя Цанкова по време на срещата. Вие сте хората, които даряват, спасяват, вдъхват надежда и с усмивка помагат на нуждаещите се. Вашият празник е празник на живота, на любовта, здравето и хуманността, допълни Петя Цанкова и пожела на всички присъстващи здраве, сили и успехи в нелеката професия.

„Изминаха две трудни години в пандемия от COVID-19 - време, в което всеки миг беше борба за живота и здравето на човечеството. Всички ние - медицински сестри, акушерки, лаборанти, фелдшери, рехабилитатори, се посветихме с неподозирани сили на своята мисия – да сме в помощ на хората в нужда от здравни грижи“, заяви в словото си Галина Цинигарова, Председател на РК на БАПЗГ. Тя подчерта, че към нерешените проблеми на съсловието са се прибавили още натрупаната физическа и психическа умора. „Всеки един от нас стана пример за уникалния труд в помощ на хората, каза още Галина Цинигарова.

С минута мълчание бе почетена паметта на починалите от Ковид-19 професионалисти по здравни грижи от медицинските структури в област Пазарджик. Плакети за проявения професионализъм в условията на пандемия получиха представители на всичките 22 медицински дружества към РК на БАПЗГ от област Пазарджик.

Гости на срещата бяха народните представители Стефан Мирев и Ивайло Христов, директорът на РЗОК Пазарджик Виолета Тодорова, зам.-кметът на община Пазарджик Петър Петров.

Сред основните искания на професионалистите по здравни грижи са:

Да бъде приета Национална стратегия за развитието на здравните грижи в Република България с конкретни срокове, финансово обезпечаване и отговорни институции. Да бъде определена начална работна заплата за специалистите по здравни грижи в размер на три минимални работни заплати, да се приемат стандарти за всяка от специалностите в направление „Здравни грижи“, които да включват необходимия брой медицински специалисти спрямо броя на пациентите.  


Dostypno Za Vas