Конституция.jpg

По повод 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция на 16 април 2019 г. във всички български училища се провежда Урок по Конституция. Инициативата е на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и се осъществява със съдействието на Министерството на образованието. Целта на Урока по Конституция е да запознае учениците с историческите факти, съпътстващи работата на Учредителното събрание и изготвянето на първия български основен закон.

В подкрепа на инициативата открит Урок по Конституция се провежда днес в училищата в област Пазарджик – ПГ „Иван Сергеевич Аксаков“, МГ „Константин Величков“, ОУ „Проф. Иван Батаклиев“, Професионалната гимназия по строителство и архитектура Пазарджик, НУ „Отец Паисий“ Професионална гимназия по фризьорство и ресторантьорство Пазарджик, ОУ „Проф. Марин Дринов“ Панагюрище, СУ „Христо Смирненски“ гр. Септември, СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Велинград и др.

Допълнителна информация за събитията от 1879 г. и мултимедийна презентация по повод годишнината са публикувани на официалния сайт на Народното събрание: https://www.parliament.bg/ns140/bg/events/7.

Специално за бележитата годишнина Народното събрание в партньорство с Българската национална телевизия направи документален филм, посветен на Търновската конституция. Филмът е достъпен на следния интернет адрес: https://www.parliament.bg/ns140/bg/anniversary-edition/14.  


Dostypno Za Vas