140120226.jpg

Днес Пазарджик е избран за домакин на събитието, което се организира от Българската телеграфна агенция с подкрепата на Европейския парламент, а темата за нашия региона е винаги актуална за обществото, тъй като социалните проблеми и възможностите за тяхното решаване са изключително важна част от ежедневната ни работа, насочена към най-уязвимите групи, особено по време на пандемията. Това каза в приветствието си на конференцията "Български гласове за Европа: социални проблеми и възможности за решаването им" областният управител на област Пазарджик Иван Васев.

Той подчерта, че ние има какво да покажем и споделим с европейските ни партньори като добри практики и политики в социалната сфера. Надяваме се днешната дискусия да постави основа и възможност за реализиране на съвместни проекти и в бъдеще, както за представителите на местните власти, така и за неправителствения сектор и бизнеса в област Пазарджик, каза още Васев.

По думите му всички работодатели, потребители на социални услуги и граждани очакват разбиране и подкрепа от институциите, както в България, така и в Европейския съюз. Трябва да отговорим безусловно и без колебания с извънредни мерки и да посрещнем безпрецедентните предизвикателства, пред които продължаващата вече почти две години пандемия от COVID-19 постави обществата, икономиката и социалните системи.

Той благодари за поканата и пожела успех на БТА при реализирането на събитието.

Конференцията "Български гласове за Европа: социални проблеми и възможности за решаването им" се провежда в пресклуба на БТА в Пазарджик. Това е петата дискусия, организирана от Агенцията, в рамките на инициативата на БТА "Български гласове за Европа", в партньорство с Европейския парламент. Форумът бе открит от евродепутата Атидже Алиева - Вели, областния управител на Пазарджик Иван Васев и заместник- генералния директор на БТА Евгения Друмева, която е модератор на събитието.

Сред обсъжданите теми по време на конференцията бяха пенсионната реформа, социалното осигуряване и неговата тежест за работещите и работодателите, подкрепата за социално уязвимите групи на обществото, проблемите на майчинството и отглеждането на деца, националното и европейско социално законодателство, добри практики на държавни, общински и неправителствени организации при решаването на социалните проблеми на хората.  


Slice