14012022.jpg

Областният управител Иван Васев участва в поклонението и поднасянето на цветя пред мемориала на генерал Брок в гр. Пазарджик, където за първи път след откриването на паметника през лятото на 2021 г., се отбелязва 144-та годишнина от Освобождението на града. На 14 януари през 1878 година Пазарджик е освободен от турско робство. Водеща роля за успешната военна операция има западният руски отряд под командата на генерал Йосиф Владимирович Гурко /1828- 1901 г./, който успява да се справи с 50-хилядната противникова войска под командата на Сюлейман паша.

На церемонията присъстваха заместник кметът на община Пазарджик Петър Петров, представители на институции, на военно-патриотични организации, политически партии и граждани. Ученици от ОУ „Христо Смирненски“ също поднесоха цветя и участваха в почетния ритуал. Актьорът Димитър Терзиев припомни подвига на руските войски, освободили града на Марица.

Цветя бяха поднесени и пред паметната плоча на ген. Брок, паметната плоча на ген. Гурко и паметника на спасителя на Пазарджик Ованес Совъджиян.

 Тази вечер в ДКТ „Константин Величков” ще се състои празничен концерт на Ансамбъл „Пазарджик“ и връчване на годишните награди “Сладкопойна чучулига”.  


Slice