270220211.jpg

Събитието се организира от профилирана гимназия „Иван Сергеевич Аксаков” гр. Пазарджик и се проведе в МОН, Microsoft Teams. Първи гост-лектор в програмата на младшите посланици на Европейския парламент, бе вицепремиерът Томислав Дончев. В инициативата #ЕвропаЕСподеленасвас се включиха още началникът на РУО Пазарджик Валентина Кайтазова, ръководителят на Областен информационен център Радослав Пешалов, училища партньори по проекта. Срещата бе открита от директора на училището Иванка Ваклинова и преподавателя по философия и гражданско образование Цветелина Арапова. Под нейно ръководство младшите посланници от гимназия Аксаков спечелиха за втори пореден път голямата награда на Бюрото на Европейския парламент в България по програмата „Училище посланик на Европейския парламент“.

За тема на срещата, аксаковци бяха избрали „Образование и младежка заетост. Какво ни трябва за нашето бъдеще? и Укрепване на солидарността на ЕС по време на кризи“. Учениците направиха презентация за историята на едно от най-страите средни училища в страната. В него са се учили бележити общественици, културни и просветни дейци, учени, спортисти, политици, държавници. Гостите във виртуалната класна стая имаха възможност да се запознаят и с успехите на учениците от гимназията като младши посланици на ЕС. Множеството срещи, дискусии и събития, които са провели с участието на познати лица от политическия и културен живот на страната ни.

Вицепремиерът Томислав Дончев отговори на въпросите на учениците, които бяха с акцент за бъдещето на България в ЕС, предизвикателствата пред младите хора като граждани на ЕС, солидарността между държавите членки на ЕС и др. По време на лекцията Томислав Дончев отговори и на кратки блиц въпроси, подготвени от учениците.

На финала всички гости отправиха послания към учениците. Заместник областният управител Йордан Кожухаров благодари за поканата да участва в дискусията и допълни, че е присъствал на живо на много подобни събития, организирани от аксаковци. Йордан  Кожухаров посъветва учениците да надграждат своите знания и умения, за да могат да се реализират успешно в бъдеще. Да бъдат смели и упорити и да следват мечтите си.