25032019.jpg

Областният управител Стефан Мирев приветства участниците в традиционния празник на виното и песента, който се проведе за тринадесета година  в с. Елшица, община Панагюрище. Организатор на събитието е Народно читалище „Васил Левски-1925“, с подкрепата на община Панагюрище и дарители.

„ В първите дни на пролетта, с. Елшица отново събира самодейни състави от целия регион, производители и ценители на домашни вина. Една традиция, превърнала са вече в емблематична за местното читалище, за местните жители, които с гордост умеят да пазят и популяризират българските обичаи, песни и фолклор“, каза в приветствието си Областният управител Стефан Мирев. Той поздрави всички организатори и участници в празника.

Под мотото „Еликсир на Боговете“ премина конкурсът за най-добро домашно вино  . Жури в състав Димитър Докузанов от Винарска изба „Румелия“, Петър Бъкличаров от Винарска изба „Юстина“, Петър Петров – представител на Общинска администрация и Лало Гешев  оцениха около 50 проби на домашно вино в две категории – бяло вино и червено вино.

Паралелно с провеждането на Конкурса за най-добро домашно вино, в залата на Народно читалище „Васил Левски-1925“ се проведе фолклорен празник, с участието на самодейни състави от региона. Колективите получиха диплом, плакет и дъска с логото на празника.

 Народно читалище  Васил Левски с. Елшица, е едно от седемте читалища в област Пазарджик, което участва в проекта на Областна администрация Пазарджик за популяризиране на богатото културно многообразие на ЕС. Във фоайето на читалището е подредена фотодокументална изложба, посветена на приноса на Република България в спасяването на евреите от Холокоста.  


Dostypno Za Vas