09092020.jpg

Всички 110  училища в област Пазарджик имат готовност да започнат новата учебна година присъствено. Това съобщи областният управител на Пазарджик Стефан Мирев след заседанието на Областния кризисен щаб за борба с COVID-19.

Три са новите положителни проби за изминалото денонощие в област Пазарджик, с което общия брой на заразените от началото на пандемията в област Пазарджик става 739. Мирев допълни, че на домашно лечение в момента са 123 заразени с коронавирус, хоспитализираните са 39, шест от тях са на интензивно лечение. Излекуваните пациенти от началото на пандемията в областта са 504, общият брой на починалите е 70.

Лицата поставени под карантина за двата летни месеца - юли и август са 2154. Продължават проверките от страна на служителите на ОДМВР за спазването на наложената 14-дневна карантина. Изпратените за изследване проби за COVID-19 за летните месеци са общо 4994.

Областният управител съобщи, че след направения анализ и предвид завишената брой на заразени с коронавирус в населените места от община Велинград, Областният кризисен щаб взе решение да бъде свикано заседание на Общинския щаб в Родопската община с цел засилване контрола по спазване на противоепидемичните мерки.

Директорът на РЗИ Пазарджик д-р Фани Петрова каза, че трябва да бъде създадена по-добра организация на работа в МБАЛ Велинград. Да се прецизира своевременно кои от пациентите с коронавирус имат нужда от хоспитализация, и кои могат да бъдат поставени на домашно лечение, за да може всеки гражданин да получи необходими и адекватни медицински грижи. Необходимо е да бъдат предприети мерки от Общинския кризисен щаб на Велинград за ограничаване на масовото събиране на хора - сватби и други тържества, посочи още д-р Петрова.

Трябва да намерим баланса между разумния страх и необходимата предпазливост срещу коронавируса и да осигурим равен достъп до образование на всяко дете в страната, заяви началникът на РУО  Пазарджик – Валентина Кайтазова по време на днешния брифинг на Областния кризисен щаб. Изготвени са насоки за работа, с които са запознати всички директори на училища в областта, към днешна дата всички училища са в готовност да посрещнат децата на 15 септември.

Средата в учебните сгради се подготвя за изпълнение на стратегията за невзаимодействие между паралелките, по отношение на личните предпазни средства – няма да са задължителни в клас, а само в коридори, санитарни помещения и общи части. Учителите също няма да носят маска в класната стая.

Училищата имат маски и шлемове за децата и педагогическите екипи, предвижда се тържествено откриването за 1,5 и 8 класове, тъй като това са началните стъпки на съответния училищен етап. Другите паралелки също ще се съберат, но ще бъдат изолирани от останалите. Има готовност за превключване и в режим на дистанционно образование, ако това се налага, допълни Валентина Кайтазова.

Ако има заболял учител или ученик от коронавирус, училищата може и да преминат на обучение в електронна среда. Предстоят и родителски срещи – наживо и он лайн, за да бъдат запознати родителите със спецификите на тази учебна година.