09082020.jpg

Жителите на Беловския край и гости от региона отбелязаха тържествено 100 годишнината в родното му село Дъбравите. Чапай  е роден на 08.08.1920 г. и загива в боевете за връх Петралица в Македония, по време на втората фаза от участието на България във Втората световна война. Областният управител Стефан Мирев, официалните гости, наследниците на Чапай и граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на загиналите във Втората световна война. Тържествата започнаха с посещение на родната къща на Александър Пипонков, където е изложена музейна експозиция от негови вещи, документи, фотографии и продължиха с шествие до центъра на селото. Във фоайето на местното читалище, чийто патрон е Чапай беше представен доклад за живота и делото на Александър Иванов Пипоноков, геройски загинал за свободата и независимостта на България.

С подкрепата на Областна администрация и Министерство на отбраната са осигурени финансови средства за ремонт на паметник-костницата на загиналите във Втората световна война, издигнат в памет на героите в центъра на село Дъбравите.

С решение на Общински съвет Белово, ден преди отбелязването на 100 годишнината,  Александър Иванов Пипонков - Чапай бе удостоен посмъртно със званието "Почетен гражданин" на община Белово. Решението на местните съветници и почетен плакет бяха връчени от председателя на общински съвет Стефан Якимов на инициативния комитет и наследниците на Чапай.