covid-19_.jpg

РЗИ Пазарджик информира за потвърдени пет нови случая на COVID-19.

Пробите са потвърдени от Национална Референтна лаборатория гр. София на 05.05.2020 г. Двама мъже на 43 и на 60 години, три жени на 34, 53 и 61 години.

Три от положителните лица са медицински персонал: лекар, медицинска сестра и санитарка от „МБАЛ-Пазарджик“ АД.

От новорегистрираните, четирима са поставени на домашна изолация за 28 дни, а един е хоспитализиран в „Инфекциозно отделение“ на МБАЛ-Пазарджик.

След получаване на резултатите от Националната референтна лаборатория в МБАЛ Пазарджик незабавно е изготвен план за дезинфекционни мероприятия с цел превенция на персонал и пациенти от разпространение на инфекция. Извършена е основна дезинфекция на ОАИЛ-чист сектор, ОАИЛ-Ковид сектор, Инфекциозно отделение без болни от коронавирус и секторът с болни с доказан COVID-19 . Интензивно отделение е поставено под 24 часова карантина. Предстои основна дезинфекция на цялата болница. Днес от МБАЛ-Пазарджик са изпратени нови 43 проби за изследване. 13 от тях са на медицински персонал от ОАИЛ и 13 на работещи в Инфекциозно отделение. Изследват се и 11 медици от второ вътрешно отделение.За изследване са изпратени и по две проби на пациенти от Инфекциозно отделение.

През днешния ден се проведе заседание на медицинския съвет към Областния щаб за борба с COVID-19 с ръководителите на лечебните заведения от град Пазарджик. На заседанието бе представена информация за актуалната епидемична обстановка в областта и бяха обсъдени предложения и взети решения, касаещи хоспитализацията на пациенти с потвърден коронавирус, както в „МБАЛ-Пазарджик“ АД, така и в останалите лечебни заведения.