30012020.jpg

Заместник областният управител Петър Белчев проведе днес заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата в област Пазарджик.

Своите отчети за изпълнението на дейностите по безопасност на движението по пътищата през четвърто тримесечие на 2019 г., докладваха ръководители и представители на ОД на МВР, Сектор „Пътна полиция“, РДПБЗН,  Окръжна прокуратура Пазарджик, ООАА, РУО на МОН, Областно пътно управление, ЦСМП / ФСМП, РЗИ, БЧК, Общини.

През 2019 г. на територията обслужвана от ОДМВР Пазарджик са регистрирани общо 749 ПТП, като от тях 249 са тежки с 23 загинали и 329 ранени участници в движението. В сравнение със същия период на 2018 г. отчитаме намаляване на общия брой станали ПТП с 49. Броят на загиналите участници в движението е с 8 повече, няма изменение на броя на ранените участници. През четвъртото тримесечие на 2019 г. в сравнение с със същия период на 2018 г. отчитаме намаляване броя на настъпилите ПТП с 13, увеличение броя на тежки ПТП с 15 броя, а на ранените с 27 повече. Няма изменение на по отношение броя на загиналите участници в движението. През четвъртото тримесечие на 2019 г. в сравнение с преходното тримесечие, отчитаме по-добри показатели на пътно-транспортната обстановка. Общият брой ПТП са с 49 по-малко, тежките ПТП са с 6 по-малко, загиналите участници в движението са с 1 по-малко, а ранените са с 20 по-малко. При 90% от тежките ПТП, причината за тяхното настъпване е несъобразена скорост и отнемане на предимство. 20% от всички катастрофи са между автомобили, при 29% е блъснат пешеходец, в 4 случая произшествието е с велосипедист. От ПТП с пешеходец има един загинал и 13 ранени, като по-голямата част от произшествията са станали в тъмната част на денонощието. 45% от ПТП пък са станали на територията на община Пазарджик, която включва и участък от АМ „Тракия“. Данните бяха изнесени по време на заседанието от старши инспектор Димитър Табаков от сектор „Пътна полиция“.

723 км. са републиканските пътища на територията на област Пазарджик, поддържани от Областно пътно управление. През 2020 г. се извършват ремонти на следните пътни отсечки: Панагюрище-Пазарджик-Батак-Доспат, Велинград-Сърница, Пазарджик-Пловдив. До няколко дни се очаква движението по път 1-8 от Пазарджик до Цалапица да бъде изцяло затворено и в двете посоки, а обходен маршрут ще е автомагистрала „Тракия“. Затварянето на пътя се налага, за да се изпълни качествено последния слой асфалт. Ремонтните дейности ще обхванат пътя от Пазарджик до разклона за Говедаре.

За отчетния период от Областен отдел „Автомобилна администрация“, са извършени 12587 бр. проверени работни дни на водачи на пътя и 10230 бр. проверени работни дни на водачите в предприятия. Извършени са комплексни проверки на 24 предприятия за дейности с обществен превоз, 5 бр. автогари, 25 бр. учебни центрове, 159 бр. автобуси, извършващи обществен превоз на пътници, 27 бр. автобуси, извършващи превоз са собствена сметка, 115 бр. автомобили а обществен транспорт, 454 бр. леки таксиметрови автомобили. Съставени са общо 236 бр. АУАН.

Отчет за изпълнение на мерките по пътна безопасност, докладваха и представителите на общински администрации, които участваха в заседанието. Главният секретар на Областна администрация Пазарджик Светлан Карталов представи план-програма за 2020 г. за изпълнение на Областната политика за безопасност на движението по пътищата.А