14012020.jpg

Днес Пазарджик отдаде почит към знайните и незнайни герои, посветили живота си на Освобождението на града от Османско владичество.

По традиция честванията започнаха с отслужване на молебен. Първият паметник, на който на 14 януари пазарджиклии поднасят цветя е паметникът на ген. Брок, който води руските войски през река Марица.

Пред паметната плоча на ген. Брок актьорът Тодор Кайков рецитира одата „Опълченците на Шипка“ от Иван Вазов и припомни героичните събития от 1878 г., когато Западният руски отряд с командир генерал-лейтенант Йосиф Гурко освобождава Пазарджик на 14 януари

Своето преклонение пред героите на Освобождението поднесоха с цветя пред паметниците Областният управител Стефан Мирев и заместник областните управители Йордан Кожухаров и Пeтър Белчев, Кметът на Пазарджик Тодор Попов народните представители Десислава Тодорова и Надя Клисурска, общински съветници, представители на културните институции.

Тази година много граждани се събраха пред един от новите паметници в Пазарджик – този на загиналите военни кореспонденти. Председателят на Инициативния комитет за издигането на паметника Димитър Дамянов подчерта ролята на много художници, писатели, журналисти и фотографи, благодарение на които факти от историята ни са достигнали до нас. Пред паметника днес склониха глава представители на Историческия музей, на Ансамбъл за народни песни и танци „Пазарджик“, Районното управление на образованието, ученици от общежитието при СУ „Г. Бенковски“ и ученици от СУ „Г. Брегов“ под ръководството на техния ръководител Илия Михайлов.

Цветя бяха поднесени също пред паметната плоча на ген. Гурко и на Ованес Съваджъян, който спасява Пазарджик от масово опожаряване, каквото бягащите турци правят в другите населени места.