02062024.jpg
Вой на сирени и свеждането на глави отбеляза кулминацията на традиционното поклонение пред паметника на Христо Ботев в Пазарджик, по повод 2 юни – Ден на Ботев и загиналите за свободата на България, и 148-годишнината от гибелта на Христо Ботев.
На площад "Съединение" цветя в знак почит и уважение поставиха представители на институции и училища, граждани, военни, запасняци. Областният управител Валентина Кайтазова и зам.-областният управител Стефан Димитров, кметът на Пазарджик Петър Куленски, общински съветници, представители на партии, на други държавни институции, културни и читалищни дейци, учители и ученици... Бяха поднесени венци и цветя Под звуците на марша "Новото гробище над Сливница", изпълнен от духовия оркестър към Симфонично оперетното дружество "Маестро Георги Атанасов", бяха поднесени венци и цветя. Ученици от ОУ “Проф. Иван Батаклиев" изнесоха вълнуващ поетичен рецитал, по стихове на Христо Ботев.
Бюст-паметникът на Христо Ботев на това място бе поставен през 2002 г. след доброволните дарения на много хора и фирми. Инициативата бе на "мотора" на работническия спорт - председателят на Общинския работнически спортен клуб Иван Симеонов. На откриването на паметника на 2 юни 2002 г. присъства и племенникът на гениалния поет и революционер - Боян Ботийов.


  


Dostypno Za Vas