010320211.jpg

Заместник областният управител Петър Белчев присъства на тържественото отбелязване на 50 –та годишнина от създаването на математическа гимназия „Константин Величков“ Пазарджик. Част от празничните събития е изложбата, подредена във фоайето на училището, която показва снимки и илюстрации от създаването до днес.

Петър Белчев пожела на учителите и учениците да продължат добрите традиции на своите предшественици. Да постигат нови успехи на олимпиади и състезания, да печелят нови национални и международни проекти.

Искам да поздравя всички бивши и настоящи учители и ученици на ПМГ „К.Величков”, да им пожелая много здраве, щастие и успехи във всяко начинание! И нека и след още 50 години нашите възпитаници да продължават с гордост да казват „Аз уча в ПМГ ”К. Величков”, казва директорът на училището Радка Спасова

Домакините и гостите поднесоха цветя пред паметника на „Константин Величков“ в двора на училището. Събитието уважиха кметът на община Тодор Попов, представители на РУО Пазарджик, на директори на училища от град Пазарджик.

Началото е поставено през 1971 година, когато със Заповед на МНП Втора политехническа гимназия е трансформирана в Математическа. Гимназията е наследник на първото девическо училище в гр. Пазарджик, което е открито на 1 март 1848 година. В началото гимназията започва с класически математически паралелки за 8 и 9 клас. В края на 80-те години на 20 век за известно време има прием на 2 паралелки след 6-ти клас, а започва и прием на паралелки с разширено изучаване на чужд език. През 2010 г. започва прием на ученици от 5–ти клас – първоначално една, а по-късно две паралелки.

Гимназията ни е доказан лидер в обучението по математика, информатика, ИТ и природни науки в областта. Училището предлага модерна, стимулираща и предизвикателна учебна среда, която вдъхновява в бързопроменящия се свят.