15102020.jpg

Областният управител Стефан Мирев и кметът на Пазарджик Тодор Попов дадоха старт на 19-та национална кампания за борба с рака на гърдата. Събитието се организира всяка година през октомври - международен месец за борба с рака на гърдата. Инициативата е на Сдружение "Онкоболни и приятели" и се провежда за 15-та поредна година в областния център.

„Мисля, че всеки един от нас се чувства съпричастен към работата на „Сдружението за онкоболни и приятели” в гр. Пазарджик. В този център се срещата хора от различни възрасти и професии, за да потърсят помощ, да общуват и да преодоляват трудностите на заболяването“, каза при откриването на кампанията областният управител Стефан Мирев и допълни: „Вярвам, че и занапред ще бъдем така обединени в действията си да осигуряваме условия на живот и социална интеграция на жените, които се борят с рака на гърдата. Дълг на всеки един от нас е да подкрепи тази кампания, популяризирайки мерките за превенция  и ранна диагностика“. Стефан Мирев благодари на г-жа Мария Чергарова за и нейния екип за активната работа през годините, за огромната подкрепа, която оказват на всички потребители на социалната услуга в град Пазарджик, за множеството проведени прегледи и консултации и в най-отдалечените кътчета на нашата област.

Въпреки че последните седем месеца напълно преобърнаха и разместиха живота, ежедневието, стереотипите ни, живеейки в условията на пандемия от коронавирус, не бива да забравяме и за другия бич – рака и навременната профилактика, коментира управителят на Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица с онкологични заболявания и председател на Управителния съвет на „Сдружение за онкоболни и приятели”- Мария Чергарова.  По думите й, година след година, кампаниите дават своя резултат и все повече момичета и жени от Пазарджик и региона показват отговорност към себе си и здравето си. 1 367 човека са преминали профилактичен преглед в рамките на миналогодишната кампания. 653 от тях са прегледани с мобилния ехограф. По данни на РЗИ – Пазарджик 874 са новооткритите случаи в Пазарджишка област за 2019 година. Общо в региона над 10 хиляди са хората диагностицирани с различни форми на онкологични заболявания.

Независимо колко трудни и непредсказуеми да са дните ни – надеждата за по-добро и ведро бъдеще ни крепи и днес по традиция в небето над Пазарджик бяха пуснати 15 розови балона – символ на надеждата!! И тази година по предварително изготвен график водещи специалисти – дерматолог, хирург, рентгенолог и гинеколог ще извършват профилактични прегледи на желаещите.