05062020.jpg

Заместник областният управител Йордан Кожухаров благодари на Главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев за проведената среща с членове на Областния кризисен щаб, на която беше направен анализ на епидемиологичната обстановка в град Сърница след констатираните огнища на коронавирус в града. В заседанието участваха директорът на РЗИ Пазарджик д-р Фани Петрова, началникът на отдел „Охранителна полиция“ при ОДМВР - Пазарджик комисар Иван Дончев и д-р Магдалена Станева, директор дирекция „Надзор на заразните болести“. Кметът на Сърница Неби Бозов се включи в срещата чрез видеоконферентна връзка.

14 са положителните проби за COVID-19 до момента. Три от тях са на служители на общинска администрация Сърница. Пробата на кмета на общината е отрицателна. Очакват се резултатите от още 50 проби на жители на Сърница до края на деня. Много е вероятно на база на широкия кръг контактни лица, които изследваме да излязат и още положителни проби. Най-важното е, че за момента няма хора с изявена клиника на заболяването и риск за здравето и живота им. Заедно с местните власти се опитваме да ограничим контактите и по този начин да намалим броя на новозаразените лица, каза доц. Кунчев.  В следващите 10-ина дни трябва да се ограничат контактите, тъй като има доста движение в този район и заразата обхваща 3 области- Пазарджик, Смолян и Благоевград. Търси се евентуална връзка между село Осина, благоевградска област и работещите в едно предприятие в Доспат, където работят хора и от трите области, подчерта доц. Кунчев.

На община Сърница ще бъдат предоставени допълнителни средства за предпазване–за тримата общопрактикуващи  лекари и звеното за спешна помощ-от логистичния център към Сърница  вече пътуват дезинфектанти и лични предпазни средства за медицинските специалисти, за да работят спокойно и да се прави необходимата дезинфекция. От столичната РЗИ също ще се насочат маски и др. необходими средства. Доц. Кунчев препоръча имамите в трите молитвени джамии да съдействат и да ограничат посещенията на хора за петъчните молитви. И през следващите 2 седмици тези посещения да бъдат сведени до минимум, за да се избегнат всякакви рискове.

Не се налагат твърди ограничителни мерки на Сърница-тотални карантини, въвеждане на КПП и ограничаване на движението, тъй като имаме информация за огнищата, които са по-скоро семейни. Има готовност с МВР да се ограничи движението на хората от тези огнища, така че да не се пречи на нормалния стопански и социален живот в Сърница, каза доц. Кунчев и препоръча Сърница да бъде избягвана като туристическа дестинация през следващите две седмици. Тези, пък които имат резервации, за събота и неделя, да ги отменят. По този начин в тези къщи за гости, хотелски комплекси  и ваканционни селища ще бъде предотвратено разрастването на заразата.

Заместник областният управител Йордан Кожухаров съобщи, че в момента се извършва цялостна дезинфекция на сградата на общинска администрация Сърница и в понеделник тя отново ще бъде отворена за гражданите при спазване на всички противоепидемични мерки.