29.04.2020-2.jpg

Това съобщи директорът на ОДБХ д-р Петко Митев по време на онлайн брифинга след днешното заседание на Областния кризисен щаб.

На среща, проведена на 22 април в Областната дирекция по безопасност на храните, представнители на местни търговски вериги на територията на област Пазарджик са били запознати с указанията за прилагане на помощта  de minimis за компенсиране на част от разходите за транспорт, логистика, сортиране, почистване, опаковки и други, свързани с последваща реализация на  оранжерийна продукция. Проведени са разговори със земеделски стопани, които са  производители на оранжерийна продукция и са заявили участие в схемата за обвързано подпомагане за зеленчуци и са били допуснати за подпомагане. Списъкът на тези земеделски стопани е публикуван  на сайта на ДФ "Земеделие". Негов допълнен вариант с логистична и комуникативна информация е представен на търговските вериги, за да може да се осъществи пряка връзка между производителите и търговците.

Поискахме от представителите на веригите да уточнят количествата, които  биха могли да изкупят от местни производители - домати, краставици и пипер,  и да предлагат в тяхната търговска мрежа. Установи се, че очакваните изкупни количества са около 26,5 тона домати и 27 тона краставици, каза д-р Митев.

 Д-р Митев уточни, че става въпрос за местни търговски вериги, те са 6 на брой. Не се включват  такива, на които седалищата се намират на територията на други области като "Кауфланд", "Билла", "Лидъл"и други.